Politické drama v Česku. O stavu prezidenta Zemana informují i v Číně a Americe

Miloš Zeman

Spor o informace kolem českého prezidenta Miloše Zemana zaujal také zahraniční média. Od západu po východ kauzu prezentují různě. Zatímco některá média citovala především slova první dámy Ivany Zemanové, jiná ujišťovala, že český prezident může vykonávat svou funkci.

Titulky, které nadále plní stránky novin i weby zahraničních médií, se v mnohém liší, jedno však mají společné – pojednávají o stavu Miloše Zemana. „Český prezident potřebuje čas na uzdravení, říká jeho manželka,“ zněl jeden z nich. Další odkazoval na budoucnost: „Nové informace o zdravotním stavu českého prezidenta. Kdy vznikne nová vláda?”

O zdraví českého prezidenta se zajímají mimo světových agentur jako jsou Reuters nebo Bloomberg také deníky například v Polsku nebo Kanadě. Po čtvrtečním prohlášení Ivany Zemanové se novináři zaměřili především na její slova. Vyzývala k tomu, aby měl její manžel klid na rekonvalescenci. Detaily jeho diagnózy nebo stavu ale neodhalila.

Reuters se zmínila mimo jiné o spekulacích kolem zdravotního stavu a o návštěvě šéfa sněmovny v nemocnici. Že o schůzce prezidentův lékař nevěděl, ale agentura nezmiňuje. „Politické drama u našich západních sousedů pokračuje,“ uvedla situaci v Česku moderátorka slovenské stanice TV JOJ.

Oproti tomu slovenský deník SME se skandálu s návštěvou věnoval hned v několika článcích. „Šéf prezidentské kanceláře České republiky ve čtvrtek přivedl předsedu dolní komory českého parlamentu k prezidentovi do nemocnice bez vědomí ošetřujícího lékaře na JIP,“ psal v jednom z textů.

V titulcích ruských médií zase převládá informace, že podle Vondráčka Zeman může vykonávat funkci prezidenta. O českou hlavu státu se v posledních dnech zajímala nejen evropská nebo americká média, ale dokonce už i ta v Indii anebo Číně.

Tagy: