Jak to Ukrajinci dokázali? Expert popsal selhání ruské obrany a naznačil místo dalšího útoku

Expert na mezinárodní bezpečnost Neil Melvin

Expert popsal selhání ruské obrany na východě Ukrajiny

Ukrajinské síly dál dosahují výrazných úspěchů v protiofenzivě v jihoukrajinské Chersonské oblasti, informoval americký Institut pro studium války. Rusko podle analytiků navíc není schopné zajistit novou frontovou linii na severovýchodě Ukrajiny, která vznikla bleskovým postupem ukrajinských jednotek. Jak by se mohla situace dál vyvíjet, naznačil pro CNN expert na mezinárodní bezpečnost Neil Melvin.

„Rusové chtějí udržet minimálně Luhanskou oblast. Takže se budou snažit ustoupit a přeskupit se. Ukrajinci budou postupovat, dokud nenarazí na tuto novou frontovou linii, kde se je budou Rusové snažit udržet,“ nastínil Melvin, který je ředitelem Studií mezinárodní bezpečnosti v britském Královském institutu spojených služeb.

Expert také vyzdvihl koordinaci různých složek ukrajinské armády, které překvapivý útok podnikly. „Efektivně nasadili letectvo, pozemní jednotky i rakety a postupovali velmi rychle. Rusové prostě neměli dostatek sil, aby uhlídali tuto velmi dlouhou frontovou linii, a Ukrajinci ji prolomili,“ popsal Melvin, co se v Charkovské oblasti během minulého týdne stalo.

Další ukrajinský útok by podle Melvina mohl směřovat na odříznuté ruské jednotky u Chersonu na jihu země. „Na západní straně Dněpru je 15 až 20 000 ruských vojáků. Nemůžou se přes řeku dostat. A Ukrajinci na ně tlačí. Je pravděpodobné, že Ukrajinci podniknou třetí útok někde podél této linie. Budou hledat díry, které teď Rusové nemůžou ucpat. Budou na Rusy tlačit, aby je udrželi v nevýhodě až do zimy,“ uzavřel Melvin.

Celou analýzu experta včetně ukázek na interaktivní mapě najdete v úvodním videu článku.

Tagy:
válka CNN útok Ukrajina expert Rusko Chersonská oblast Charkovská oblast Neil Melvin