Otevřená rebelie. Putine, odstup, vyzývají prezidenta zastupitelé největších ruských měst

Vystoupení Vladimira Putina na videokonferenci k ekonomickým otázkám (7. června)

Desítky městských zastupitelů Moskvy a Petrohradu vyzvaly prezidenta Vladimira Putina k rezignaci. K riskantnímu kroku je vede údajná manipulace během víkendových komunálních voleb a také nečekaný postup ukrajinských sil v Charkovské oblasti.

„Požadujeme rezignaci Vladimira Putina na funkci prezidenta Ruské federace. Jeho počínání je škodlivé pro budoucnost Ruska a jeho občanů,“ stojí v otevřeném dopise ruskému vládci, které na počátku podepsalo 19 zastupitelů dvou největších ruských měst — Moskvy a Petrohradu. Podle jedné z iniciátorek Xenije Torstrjomové se následně k petici připojilo dalších 84 lidí.

Web Moscow Times upozorňuje, že se všichni signatáři vystavují značnému riziku. Podle zákonů, které vstoupily v platnost krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, totiž můžou být potrestány prakticky všechny protiválečné projevy. A to i odnětím svobody.

Nespokojeným zastupitelům ale evidentně došla trpělivost. Krom z ruského pohledu neutěšené situace na Ukrajině jim vadí i kontroverze okolo regionálních voleb, které v Rusku proběhly o víkendu. Podle nezávislé organizace Golos, která volby monitorovala, došlo k desítkám případů manipulace s volebními lístky, zastrašování nebo kupčení s hlasy. Vše pak ve prospěch prokremelských kandidátů.

Rebelii zastupitelů odstartoval podle The Moscow Times minulý týden petrohradský radní Dmitrij Paljuga, který vyzval Státní dumu, aby Putina zkusila obvinit z velezrady kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Paljuga následně skončil na policejní stanici kvůli možnému obvinění z „diskreditace ruské armády“. Později byl ale radní propuštěn.

Tagy: