Jak ušetřit na energiích? Odborníci představili netradiční tipy, apelují i na údržbu

Sušička vám zpříjemní život

Nečekané tipy, jak ušetřit na elektřině

Ceny energií letí nahoru a většina z nás začíná šetřit, jak se dá. Méně svítit, vytahovat spotřebiče ze zásuvky – takové triky známe asi všichni, ale máme pro vás i jiné. Na elektřině můžete ušetřit třeba i tím, že postavíte lednici dál od stěny.

Jak ušetřit na energiích? Otázka, která mezi Čechy kvůli raketovému růstu cen rezonuje. „Snažím se všude zhasínat a nikde nemít zbytečně rozsvíceno,“ podotkla v anketě CNN Prima NEWS jedna z dotazovaných žen. Další z obyvatel dodal, že šetří, kde se dá, zejména co se spotřeby týče. Odborníci ale doporučují i méně razantní triky. Postačit může například to, když si budete dávat pozor, kdy máte co zapnuté.

„Třeba televize, která nemusí běžet pořád v kuse. Můžeme použít časový spínač nebo chytrou domácnost, chytrou zásuvku, která nám zařízení automaticky vypne,“ radí Michal Bošanský, vedoucí prodejny s elektronikou. Zapomínat byste neměli ani na údržbu. Třeba odmražení ledničky vám může ušetřit až třetinu nákladů, pravidelně byste měli kontrolovat i její těsnění.

Právě velká kuchyňská elektronika spotřebovává energie nejvíce. Důležité přitom může být i její umístění. „Pokud byste chladničku dali až na zeď, tak tam nebude zajištěné proudění vzduchu, které slouží k chlazení. Je potřeba, aby zde určitý prostor mezi ledničkou a stěnou byl,“ uvedl Vladimír Janíček z elektrotechnické fakulty ČVUT.

Například sušička by zase měla být v co nejchladnější a nejsušší místnosti. Očištění stolního počítače zase kromě úspory na elektřině pomůže i tím, že si tak brzy nebudete muset kupovat nový. Odborníci také radí nečekat s nákupem úsporných spotřebičů.

„Když se podíváme třeba na chladničky, tak dnes ty nejlepší mají roční spotřebu sto kilowatthodin. Ty, které právě pokrývají třídu E, F a tak dál, tak mohou být třeba na trojnásobku,“ dodal Janíček. Je ale vždy potřeba si propočítat, jestli se investice vyplatí – úspornější spotřebiče bývají dražší.

Tagy: