Jak v Příbrami, tak v celém Česku. Komu dají místní hlas a podle čeho vybírají prezidenta?

Jsou obce, jejichž volební výsledek v minulosti takřka odpovídal tomu, jak volila celá České republika. Ve spolupráci s agenturou STEM redakce CNN Prima NEWS přináší jejich přehled. Do přezdívaných „věšteckých měst“ patří i Příbram, kam zavítal reportér Vladimír Procházka. Jak by podle místních měl prezident vystupovat a který kandidát je podle nich favoritem, jehož budou volit?

Léta ukazují, že jak volí lidé v Příbrami, tak většinou koná i zbytek republiky. Výsledky jsou buď totožné, nebo velice podobné. U první přímé volby prezidenta republiky v roce 2013 ve druhém kole zvítězil v Příbrami Miloš Zeman, a to s 53,3 procenty, celorepublikově obdržel 54,8 procenta. Jedná se tak o opravdu malý rozdíl.

Ještě těsněji dopadly výsledky prezidentských voleb v roce 2018. V prvním kole Miloš Zeman v Příbrami získal 38,1 procenta, v celé republice 38,6 procenta. Odchylka byla pouze půl procentního bodu. Velmi těsně dopadly výsledky i ve druhém kole. Zeman v Příbrami vyhrál s 50,3 procenty, v celé republice obdržel 51,4 procent.

Obdobně dopadají i další volby, nejen ty prezidentské. Například ty do Sněmovny. Platilo to už v roce 2010 při vítězství ČSSD, kdy v Příbrami strana získala 24,7 procenta, v celé republice 22,1 procenta. V roce 2013 pak opět vyhrála v Příbrami ČSSD s 22,2 procenty. Celorepublikově získala strana 20,5 procenta, ukazují data.

Příbram je jedním z těch měst, kde lidé v uvozovkách vždy dokázali odhadnout, kdo vyhraje volby v Česku. Co za tím podle místních stojí? „Asi jsme tady dobří,“ uvedla s úsměvem oslovená žena. Další doplnili, že lidé v Příbrami mají podle nich přehled. Jiní naopak nechápou, čím tato predikce může vznikat. „Je to docela zvláštní. Někteří lidé tady jsou docela zabednění,“ prohlásil rezolutně jeden z místních v anketě CNN Prima NEWS.

Rozhodne rozum i debaty

Hornické město leží 54 kilometrů jihozápadně od Prahy v oblasti pod Brdy na říčce Litavce. Má přibližně 32 tisíc obyvatel. Reportér Vladimír Procházka se některých místních ptal, podle čeho budou svého budoucího prezidenta volit tentokrát. „Podle zdravého rozumu. Pana Babiše budu volit,“ zdůraznila oslovená žena. Další uvedla, že dá na vlastní intuici a televizní debaty.

„Budu volit pana generála Pavla, aby to tady dal dohromady,“ svěřil se postarší muž. Zastoupení mezi voliči v Příbrami má i třetí favoritka voleb, Danuše Nerudová. „Budu volit teď tuším třetí v pořadí, paní kandidátku,“ uvedla v anketě jedna z místních obyvatelek.

Život v Příbrami nebyl nikdy zrovna jednoduchý. Ve městě se muselo tvrdě pracovat například v dolech, a aby to lidé zvládali, museli si navzájem pomáhat a být plni morálních zásad. A tak také určité vlastnosti čekají od svého prezidenta. „Měl by být hodný a inteligentní,“ podotkla místní. Další oslovené ženy uvedly, že by měl být prezident reprezentativní, mít lidskost i morální vlastnosti.

„Určitě by měl hájit nejdříve českou zem a český národ, to je první, protože je český prezident,“ dodal oslovený postarší muž. Jestli se příbramští znovu trefí a vyhraje ten prezidentský kandidát, kterého bude v Příbrami volit většina lidí, to se definitivně dozvíme 28. ledna po druhém kole voleb.

Tagy: