Jak zamávalo obvinění Trumpa a Bidenova syna s volbami? Voliči vyslali jasný vzkaz

Ani po soudním obvinění Donalda Trumpa a syna amerického prezidenta Huntera Bidena se volební preference Američanů příliš nezměnily. Průzkumům nadále vládne Trump. Kdyby byly volby dnes, zvítězil by podle Forbesu ve všech klíčových státech, kde se bude o novém šéfovi Bílého domu nejvíce rozhodovat. Jaký v nich má náskok?

Kolem amerických prezidentských kandidátů to v posledním měsíci pořádně vře. Na konci května newyorský soud obvinil Donalda Trumpa z falšování účetních záznamů, které mělo zakrýt jeho sexuální skandál s pornoherečkou Stormy Danielsovou před volbami v roce 2016.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump je vinen, rozhodla porota. Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, řekl exprezident

V posledním týdnu pak dopadl stín také na Joea Bidena, jehož syna Huntera obvinil soud z nelegálního držení zbraně.

Na první pohled by se tak dala čekat pořádná vichřice ve volebních průzkumech, která by Bidena či Trumpa poslala výrazněji dolů. To se ale neděje. Nadále trvá volební sentiment, který se táhne už několik měsíců a který říká jediné – Trump vede.

Trump vede v klíčových státech

Náskok ale není kdovíjaký. Stále platí, že listopadová bitva bude s největší pravděpodobností pořádně napínavá a těsná. Agregátor volebních průzkumů FiveThirtyEight ukazuje náskok favorita v rozptylu jednoho až šesti procent. Posledních dvacet průzkumů až na jedinou výjimku favorizuje Trumpa.

Náskok Trumpa potvrzuje i nejnovější šetření agentury Reuters, na které upozornil list Forbes. „Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos by Trump porazil Bidena poměrem 41 procent ku 39 procentům, pokud by se volby konaly dnes,“ uvedlo médium.

Jelikož je Trumpův náskok minimální, je důležité sledovat, v jakých konkrétních státech exprezident vede. Listopadové volby tradičně rozhodují takzvané swing states, tedy státy, kde se sentiment mezi republikány a demokraty průběžně přelévá.

Ve všech šesti klíčových swing states – Arizona, Michigan, Wisconsin, Nevada, Georgia, Pensylvánie – zvítězil v roce 2020 Biden. Ve všech těchto důležitých bojištích teď vede Trump.

„Průzkumy neustále naznačují, že Biden – a Demokratická strana jako celek – ztrácí podporu u klíčových demografických skupin, včetně černochů, Latinoameričanů a mladších voličů,“ analyzuje list Forbes.

„Pět měsíců do voleb a Trump jasně vede,“ potvrzuje i list Economist.

„Bidena v úřadu pozitivně vnímá jen 39 procent lidí, což ho řadí zřejmě na nejnižší příčku v historii amerických průzkumů veřejného mínění mezi všemi prezidenty v této fázi funkčního období. Ve všech šesti státech, které by mohly být v listopadu rozhodující, zaostává o jedno až šest procent,“ uzavírá analýza.

VIDEO: Trump je vinen, rozhodla porota

Tagy: