Češi berou útokem předvánoční Polsko. Jak po vybrakování, stěžují si zákazníci obchodů

Češi vzali polské obchody útokem. Před Vánocemi tam výrazně ušetří.

Češi před Vánoci nakupují v Polsku

České nájezdy na polské obchody pokračují. Oproti domácím cenám tam totiž ušetří nejen při nákupu surovin na cukroví, ale také vánočních dárků či ozdob na stromeček. Před obchodními domy i tržišti se tak shromažďují stovky aut s českými poznávacími značkami. „Je to tu jak po vybrakování,“ konstatovali Češi oslovení televizním štábem CNN Prima NEWS, který zmapoval nákupní horečku těsně za hranicemi České republiky.

Kam se člověk podívá, tam vidí Čecha s nákupními taškami nebo plnými vozíky. Před vánočními svátky vyrazily do Polska hned tisíce našinců. Důvod je jednoduchý – oproti českým cenám ušetří u severních sousedů nemalý peníz. Nejde jen o suroviny na vaření, ale také vánoční ozdoby či stromečky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obědy za „lidovku“. Podívejte se, kde se v Česku dobře najíte do 100 korun

Rušno bylo například na trzích v polském Zabělkově. Nakupující zaplnili hned tři parkoviště, nechyběly ani české poznávací značky. „Je to tu jak po vybrakování. Nakoupili jsme dárky pro vnoučata a pro rodinu,“ svěřila se jedna z Češek reportérce CNN Prima NEWS, zatímco opatrně nakládala svůj nákup do auta.

„My nakoupili šátky a tak. Kvalita je tu lepší než v Česku. Ceny taky, bohužel,“ podotkl další oslovený zákazník.

Česká auta zamířila i k polským supermarketům, kde už na ně čekaly ingredience na vánoční cukroví či bramborový salát. Pozornosti Čechů nicméně neunikly ani další běžné potraviny, od jogurtů a sýrů po pečivo a ryby.

Zákazníků bylo tolik, že některé produkty byly beznadějně vyprodané, a to včetně masa a mléčných výrobků. Někteří tak museli pendlovat mezi dalšími obchody, aby se mohli těšit z výhodných nákupů.

„Na Vánoce máme jenom něco málo, nestojí to za moc. Je tu plno lidí. Máme, co máme, musíme do dalšího obchodu,“ přiznali dotazovaní Češi svůj prohraný boj o levné zboží.

Zájem o nákupy v zahraničí není žádným překvapením. Některé suroviny na tradiční bramborový salát vyjdou s polskými cenami o více než 60 procent levněji, například hrášek.

Neplatí to ovšem pro všechny ingredience, majonéza vyjde levněji naopak u nás. Je proto na místě si vše před výletem za hranice pečlivě přepočítat a nezapomenout také na útratu za pohonné hmoty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Není sleva jako sleva. I zboží v akci může váš nákup prodražit, podívejte se na reportáž, proč tomu tak je.

Tagy: