Nenarodil se v nemocnici a má přezdívku Jednorožec. Život Karla III. je plný paradoxů

Stal se nejstarším britským monarchou, který kdy usedl na trůn. Byl zřejmě posledním panovníkem země, který se nenarodil v porodnici. A když chodil do školy, děti ho šikanovaly kvůli odstátým uším. Co všechno nevíte o životě krále Karla III., který bude korunován 6. května ve Westminsterském opatství?

Nekonečných 64 let nosil titul prince z Walesu, až se v září minulého roku stal z Charlese konečně král Karel III. Na britský trůn usedl jako nejstarší vládce ve svých 73 letech. Teď ho čeká korunovace. A není to jediný paradox, který definuje život tohoto britského panovníka.

Začalo to už jeho narozením. Zatímco ostatní děti přicházejí na svět v porodnici, malý Karel III. se narodil v Buckinghamském paláci, a to večer 14. listopadu 1948.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

I když by se mohlo zdát, že život šlechtického dítěte automaticky znamená dechberoucí seznam privilegií, opak byl pravdou. Karla od mládí pozorně sledovala média a už na škole si prožil první útrapy. Byl totiž prvním následníkem trůnu, který nastoupil do klasického vzdělávacího systému.

Spolužáci ho brzy začali šikanovat kvůli vzhledu. Neměli příliš pochopení pro Karlovy typické odstáté uši ani pro jeho váhu, uvedl web Insider.

Dvě ženy, jedna láska?

A rozpačité chvíle si prožil Karel i se svoji první manželkou Dianou Spencerovou. Historici se dodnes přou, jak moc (a jestli vůbec) byl jejich vztah šťastný. Než si ji vzal v roce 1989 za manželku, viděl se budoucí král s Dianou údajně pouze třináctkrát.

Přestože svatba byla pompézní, jejich vztah se brzy začal drolit.

Společný život Karla a Diany definovaly mimomanželské aféry. Budoucí panovník se zřejmě začal scházet s tehdy vdanou Camillou Parker-Bowlesovou, se kterou se seznámil ještě před prvním manželstvím. A s největší pravděpodobností s ní udržoval i milostné pletky.

Vztah Karla a Diany, ze kterého vzešli synové William a Harry, nakonec dospěl k rozvodu. Princezna Diana o rok později – v roce 1997 – zemřela při autonehodě v Paříži.

Když utichlo mediální pozdvižení kolem smrti národem milované Diany, oženil se Karel znovu. V roce 2005 si vzal svou – zřejmě životní lásku – Camillu, dnes Camillu Britskou, kterou budou lidé oslovovat „královno“.

Se štětcem i ve vrtulníku

Coby vysoko postavený člen královské rodiny proslul Karel jako muž s pevnými názory, které často byly v lecčem kontroverzní.

Budoucí král například celý život prosazoval témata ekologie, založil téměř dvacet charitativních organizací, byl fanoušek alternativní medicíny i organického farmaření, naopak se vymezil proti modernistické architektuře, napsal list The New York Times.

Ve volném čase se Karel věnoval malbě, oblíbil si především akvarel. Král Británie v minulosti sloužil v armádě, a proto je také zkušený letec a potápěč. V minulosti například pilotoval helikoptéru nebo podnikal expedice za potopenými vraky.

Podívejte se na zajímavé dokumenty o britské královské rodině na prima+.

Jednorožec v paláci

Jakožto král Velké Británie – a také vládce Austrálie, Nového Zélandu, Kanady a Jamajky – je jediným člověkem v zemi, který smí odjet do zahraničí bez cestovního pasu. A navíc může legálně řídit auto, a to i bez řidičského průkazu, uvedl web National Geographic.

Pozici na první pohled obyčejného muže, který vždycky umí něčím překvapit, tak trochu vystihla i americká zpravodajská služba. Tajní agenti USA totiž mají pro Karla speciální krycí jméno – „Jednorožec“.

Příběh Karla III. vstoupí 6. května do nové kapitoly. Ten den bude oficiálně korunován na krále Velké Británie.

Speciální vysílání ke korunovaci britského krále začíná na CNN Prima NEWS už v pondělí 1. května. Vše vyvrcholí 6. května v den korunovace krále Karla III., kdy pro vás budeme vysílat po celý den.

Tagy: