Tvrdá rána pro Rusy? Černomořská flotila přišla o oči, říká generál po útoku na válečnou loď

Záběry z momentu, kdy se ukrajinský dron přiblížil k ruské válečné lodi Ivan Churs

Útok na ruskou průzkumnou loď Ivan Churs

Útok bezpilotních člunů na průzkumnou loď Ivan Churs v Černém moři má pro Rusy závažné následky. Myslí si to ukrajinský generál Mykola Malomuž. Podle něj totiž lodi přestal fungovat důležitý systém elektronického navádění raket a sledování ukrajinských dronů.

K poškození válečné lodi mělo dojít tento týden nedaleko Bosporského průlivu, tedy stovky kilometrů od ukrajinského pobřeží. Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo video, které má zachycovat rychlé přiblížení se bezpilotního člunu k plavidlu. Záběry končí v momentě těsně před nárazem. Ačkoliv Rusové tvrdí, že útok odrazili a loď dále plní své úkoly, Malomuž tvrdí něco jiného.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožin je v pasti, říká bývalý agent KGB. Šéf vagnerovců má podle něj jen dvě možnosti

„Byl to úspěšný útok na důležité komunikační systémy, které tvoří elektronický mozek. A ten už nefunguje. Loď se proměnila v neschopného tvora. Ruská válečná plavidla a ponorky jsou nyní zbaveny možnosti cílení,“ uvedl někdejší šéf ukrajinské rozvědky pro televizní stanici FREEDOM TV s tím, že ruská Černomořská flotila tak přišla o oči.

Malomuž pak útok na loď Ivan Churs přirovnal poškození ruského výzvědného letounu Berijev A-50 v Bělorusku z letošního února. Také ten Rusům výrazně zkomplikoval používání moderních raket typu Kinžal.

Rusové nicméně vážnější poškození lodi Ivan Churs odmítají. „Všechny nepřátelské čluny byly zničeny palbou z běžných zbraní ruské lodi 140 kilometrů severovýchodně od Bosporského průlivu,“ uvedl ve středu mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov a dodal, že ruské plavidlo pokračuje v plnění svých úkolů. Tvrzení Moskvy ale na základě analýzy videa zpochybňuje také americká stanice CNN.

Kyjev se k informacím o rozsahu poškození válečné lodi oficiálně nevyjádřil.

Tagy: