Válka zamíchala kartami v Rusku. Prigožin nahradil opozici a po Bachmutu chystá nový projekt

Jevgenij Prigožin oznamující stažení vagnerovců z Bachmutu

Vagnerovci se stahují z Bachmutu

Ruskem rozpoutaná válka proti Ukrajině solidně zamíchala politickými kartami v zemi Vladimira Putina. Subtilní prodemokratická opozice mávající bílými balónky a poslouchající „západní vysílačky“ se z Ruska vytratila jako organizovaná skupina a její vůdci byli nuceni emigrovat nebo sedí za mřížemi. Na uvolněné místo vtrhl plešatý muž s neurvalým chováním a desítkami tisíc ozbrojenců pod palcem. Sotva však Jevgenije Prigožina čeká osud Alexeje Navalného. Kreml kritika svého systému potřebuje.

Být kritikem ruských potentátů a zůstat na svobodě si člověk musí zasloužit. Přinejmenším musí ve prospěch Kremlu prolévat krev. Připomíná to středověké pořádky, ale tak to v dnešním Rusku chodí. A zároveň je asi to nejprostší vysvětlení, proč Jevgenij Progožin muže pravidelně natáčet videa a dávat prohlášení, v nichž kritiku Putinových úředníků a generálů prokládá peprnými výrazy.

To potvrzuje i v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Alexandr Kazakov, poradce prvního šéfa Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka a člen prezidia Ústřední rady prokremelské partaje Spravedlivé Rusko.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožin je v pasti, říká bývalý agent KGB. Šéf vagnerovců má podle něj jen dvě možnosti

„Vagnerovci skutečně výborně bojují. Na bojišti si vybojovali právo mít vlastní názor, a dokonce ho veřejně prezentovat. To umožňuje Prigožinovi veřejně vyjadřovat své názory, a to i na zvláštní vojenské operaci. Říkat věci velmi tvrdě a bez obalu,“ vysvětluje muž, který má blízko k východoukrajinským rebelům.

Kazakov tvrdí, že osobně se mu nelíbí vulgární forma, jakou se Prigožin prezentuje. Jak ale dodává, pán obávaných žoldáků není voják, ale spíš marketér a expert na mediální kampaně, včetně dezinformačních. „Proto se dá říct, že svou profesi zvládá bravurně. Ví o něm Rusko i celý svět,“ dodává.

Perlík, hromady mrtvol, vulgarity. To je skutečně neobvykle drsný způsob komunikace. Avšak efektivní. Před válkou Prigožin existoval kdesi ve stínu, stejně jako jeho Vagnerova skupina. Uběhlo pouhých 15 měsíců a billboardy verbující do Prigožinovy žoldácké armády visí podél Moskevského dálničního okruhu, ruskou metropoli doslova obklíčily.

Prigožin a jeho aktivity mají plnou legitimitu. Citují ho média – ruská, ale mnohem víc ta zahraniční. Prigožinovi lidé bojují nejen na ukrajinské frontě, přičemž jeho stoupenci tvrdí, že mají lepší výsledky než pravidelná armáda, ale podílejí se i na výcviku příslušníků územní obrany v regionech sousedících s Ukrajinou.

Prigožin si rovněž buduje vztahy s některými gubernátory a chce zasahovat do regionální, ale i té nejvyšší politiky. Zatím opatrně, Kreml zřejmě jeho politické aktivity neschvaluje. Je proto zbytečné uvažovat, jestli pán vagnerovců bude v příštím roce kandidovat na prezidenta — nebude. Bude ale klíčové, komu vyjádří podporu. Bude agitovat za Putina, který volby vyhrát musí, nebo bude mlčet?

Stejně zajímavé bude sledovat, jestli Prigožin nominuje své lidi nebo podpoří konkrétní kandidáty do regionálních zastupitelstev, volby proběhnou letos v září. Mohl by to být první indikátor politické síly pána žoldáků.

Přestože se Prigožin těší podpoře ruského režimu — dokazuje to nejen tolerovaní tvrdé kritiky, ale i schválením benefitů pro vagnerovce a omilostnění vězňů žoldáků — tato vstřícnost má své meze.

Prigožin nejenže není zván na hlavní ruské kremelské televizní kanály, jeho jméno se ve vysílání může zmiňovat pouze ve zvláštních případech. Rusové sledující pouze televizi tak neví o Prigožinově konfliktu s vedením ruských ozbrojených sil, ale ani to, že se vagnerovci stáhli z pozic v Bachmutu.

Dochází až k paradoxním situacím. Nedávno byl proruský publicista a někdejší aktivní zastánce donbaského separatismu Konstantin Dolgov vyhozen z internetové show Telega Online, protože natočil a zveřejnil rozhovor s Prigožinem. Alespoň to tak sám tvrdí.

Vagnerova skupina číslo 2

Pozoruhodné je, že ačkoliv se Prigožin těší popularitě určité části ruské společnosti, především té z depresivnějších koutů země, jeho jméno se neobjevuje v sociologických průzkumech. Spekuluje se, že se sociologické agentury na Prigožina nesmí respondentů ptát.

Stažení vagnerovců z Bachmutu a pozastavení Prigožinových válečných aktivit je pouhé intermezzo. Prigožin se nevytratí z veřejného prostoru. V pátek 26. května oznámil nový projekt, který se nazývá Vagnerova skupina – druhá fronta (v originále ČVK Vagner. Vtoroj front).

„Naše vlast potřebuje ochranu i před těmi, kteří se snaží oblbnout obyvatele a tvrdit jim, že všechno je ideální. Tím pomáhají nepříteli nás, bezstarostné a zpohodlnělé, porazit. A my s tím budeme bojovat,“ popsal svůj projekt Prigožin.

Brzy bude Prigožina opět všude plno.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina projekt Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj Jevgenij Prigožin Alexandr Kazakov