Jako u blbejch na dvorku. Chaos už dosáhl vrcholu, kritizuje Neff vládní opatření

Spisovatel a publicista Ondřej Neff

Co Čech, to politik! (118)

Komunikační chaos ministerstva zdravotnictví už dosáhl vrcholu. Je to jako „u blbejch na dvorku“, nešetřil kritikou na konto vládních opatření spisovatel Ondřej Neff v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS. Třebaže sám podporuje vakcinaci, nelíbí se mu, že vláda otálí se zrušením vyhlášky o povinném očkování. Komunikace ze strany ministra Vlastimila Válka (TOP 09) a jeho resortu není nejšťastnější ani podle dalších dvou hostů pořadu – exministra Romana Prymuly a bývalého politika Vítězslava Jandáka.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) po dlouhém hlasování o důvěře vládě Petra Fialy (ODS) označil současného ministra zdravotnictví za komika. Podle něj Válek způsobuje chaos a doporučil mu také tlumočníka, třebaže sám Babiš bývá terčem posměšků za míchání slovenštiny s češtinou i za chaotické vládnutí v předchozím období.

„Občanům sám řekl, že mu nikdo nerozumí, protože používá brněnský hantec. Je to pro nás největší komik ve vládě. Také řekl, že zdravotnictví bude jen pro bohaté a největšího korupčníka strká do VZP,“ narážel na Válkův záměr dosadit exministra financí Miroslava Kalouska do funkce v radě VZP.

Ondřej Neff si myslí, že označit Válka za komika není od věci, z úst politických oponentů jde o relativně obvyklý postup. „Chápu, že si pan expremiér Babiš užívá svou pozici a baví se. A komik? To je ještě slušný. Když dnešní vláda byla v opozici, tak si nepamatuju, že by šanovali ministry zdravotnictví Babišovy vlády. Takže se to teď vrací a nemyslím si, že si s tím někdo moc láme hlavu,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik.

Sám Neff nešetří kritikou, co se týče informování o nových opatřeních proti šíření koronaviru. Podotkl, že „chaos už dosáhl vrcholu“. „Naprostá groteska byla, že v pondělí jdete na PCR test, a pokud budete pozitivní, tak skončíte na 14 dní v izolaci. Když tam půjdete v úterý, tak na pět dní. Je to skutečně jako u blbejch na dvorku. Kdo se v tom má vyznat? A jak máme mít důvěru, že je v tom nějaký koncept a rozum?“ položil řečnickou otázku ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj je chyba, že současná vláda váhá se zrušením povinného očkování, třebaže už jasně několikrát deklarovala, že vyhlášku z éry vlády Andreje Babiše smete ze stolu. „Dělá to takovou zlou krev, víc škody než užitku,“ konstatoval spisovatel.

Asi si to z Brna představoval jinak, říká Jandák

Podobně situaci vidí i bývalý politik a herec Vítězslav Jandák. Označení Válka za komika je podle něj také „ještě slušné“. Ani jeho Babišova slova nepřekvapují. „Nevidím do hlavy jeho PRistů. Zažil jsem jak vládu, tak opozici – a opozice je nádherná,“ zavzpomínal si Jandák.

Podle něj je každá vláda vyděšená, když přijde nově do Strakovy akademie. Navíc časté rošády na postu ministra zdravotnictví mohly Válka i znervóznit. „Trošku si to z Brna představoval jinak, než jak to asi je,“ podotkl.

Bývalý šéf resortu Roman Prymula byl o něco shovívavější. Co do odbornosti Válkovi věří, ačkoliv uznal, že ne vždy byla komunikace nových opatření nejšťastnější. Po svých zkušenostech ale sám žádný návrat do politiky neplánuje.

„Radši zůstanu na odborné úrovni. Politika dominuje nad vším. Když se s těmi lidmi bavíte v kuloárech, tak připustí, že ten názor je dobře, ale politicky to říct nemohou. Takže se budou bít na zcela zástupných problémech,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik.

Tagy: