Obraz zkázy, obce na Moravě vypadají jako po výbuchu, píší zahraniční média

Situaci na jižní Moravě se po zásahu tornáda ve svých úvodních článcích věnují především rakouské, ale také německé či slovenské zpravodajské portály. „Situace v Česku je jako ve válce,“ oznamuje na své hlavní stránce web rakouského deníku Kronen Zeitung.

Upozorňuje, že přírodní katastrofa se odehrála pouhých deset kilometrů od hranic s Rakouskem. Podobně informuje další rakouský deník Österreich: „Tornádo na rakouských hranicích: Mrtví a zranění.“ Internetové stránky deníku Heute píší: „Stovky obětí tornáda v blízkosti Rakouska mají strach.“

Autor textu na webu Kronen Zeitung vyzdvihuje, že již krátce na řádění tornáda se do záchranných prací zapojily také rakouské složky, vzlétly dva vrtulníky a na místo dorazilo 20 sanitek. V pátek operují na místě také lidé Rakouského červeného kříže.

Rakouská tisková agentura APA zjistila, že nemocnice a kliniky v blízkém i vzdálenějším okolí od česko-rakouských hranic jsou připravené přijímat pacienty ze zasažených oblastí. Zmiňuje zařízení v Mistelbachu, Sz. Pöltenu, Wiener Neustatdu i metropoli Vídni.

Nejčtenější německý deník a jeho on-line vydání Bild, stejně jako Kronen Zeitung, přinesl informace o tornádu, fotografie a videa z jižní Moravy již ve čtvrtek nedlouho po události. „Mrtví a zranění po tornádu v Česku,“ stojí v titulku Bildu a text uvádí větou: „Obraz zkázy!“

Protože se zasažené obce nacházejí také v blízkosti hranic se Slovenskem, věnují se neštěstí také tam. „Obce na Moravě vypadají jako po výbuchu bomby. Odfouklo to střechy i auta,“ hlásí nejčtenější zpravodajský web na Slovensku sme.sk.

„Mrazivé svědectví z apokalypsy v Česku: Před naším domem se najednou zjevilo tornádo, nikdy jsem se tak nebál,“ přináší svědectví na hlavním místě své internetové stránky deník Nový čas.

Tagy: