Jakob: Zpackaná digitalizace? Bartoš slíbil nápravu, jinak přijme odpovědnost. Průšvih, zuří SPD

Jan Jakob a Radim Fiala

Politická debata o nezvládnuté digitalizaci

Digitalizované stavební řízení je největší průšvih od roku 1989. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) by měl rezignovat. V nedělní Partii PLUS na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda SPD Radim Fiala. Trable s nefunkčností zmíněného on-line systému rezonují i v koalici. „Pan ministr Bartoš nám slíbil, že se jednotlivé chyby napraví. Věřím, že se to povede během srpna,“ sdělil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Jsem přesvědčen, že jde o největší průšvih od roku 1989. Říkali jsme pětikoalici, že ten systém měla spustit nejdříve v nějakém zkušebním provozu, aby se s tím lidé na úřadech naučili pracovat. Byli jsme odmítnuti. Je to obrovský průšvih, a to nejen pro ministerstvo pro místní rozvoj, ale pro celou českou ekonomiku. Pan ministr Bartoš by měl rezignovat. Měla by to řešit už celá vláda,“ řekl Radim Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolaps stavebního řízení může způsobit miliardové škody. Trpělivost dochází i pětikoalici

Trable s nefunkčností on-line stavebního řízení silně rezonují i ve vládní pětikoalici. Že systém nefunguje, jak by měl, připustil v nedělní Partii PLUS i Jan Jakob.

„Sešlo se víc věcí. Neprobíhalo testování a zaškolování. Nebyl na to časový prostor, což není dobře. Termín spuštění byl také na začátku prázdnin, což moc nepomohlo. Pan ministr Bartoš nám nicméně slíbil, že bude jednat s klíčovými partnery a že se jednotlivé chyby v tom systému napraví. Věřím, že se to povede během srpna. Pokud ne, očekávám, že pan ministr z toho vyvodí svoji osobní odpovědnost,“ sdělil šéf poslaneckého klubu TOP 09.

Podle poslance Petra Letochy (STAN) je nyní nejdůležitější, aby se systém digitalizovaného stavebního řízení dal do pořádku. „Ten systém funguje, nicméně nefunguje tak, jak asi všichni předpokládali. Má amatérské chyby,“ uvedl člen Starostů.

A jak se na Bartošovo stavební řízení dívají představitelé hnutí ANO? „Podle mě je to megaprůšvih, a to zejména pro Piráty. Když vstupovali do politiky, byli vnímáni jako guru IT a digitalizace. Že na ně teď dolehla zrovna digitalizace, je docela paradox. Ten systém měl být řádně otestován, než se to celé spustilo. Jako opozice jsme pětikoalici říkali, ať to posune o půl roku, aby byl čas na vyzkoušení. Že se to zkouší až v ostrém provozu, je skandální věc,“ zmínil poslanec Patrik Nacher (ANO).

Tagy: