Kolaps stavebního řízení může způsobit miliardové škody. Trpělivost dochází i v pětikoalici

Digitalizaci stavebního řízení provází další komplikace.

České ekonomice hrozí miliardové škody

České ekonomice hrozí miliardové škody. Pomalé stavební řízení, kvůli kterému se málo staví, dusilo tuzemské hospodářství ještě před spuštěním jeho digitální podoby. Teď je situace kvůli kolapsu stavebních úřadů ještě horší. Pokud se povolování zpozdí tak, že se letošní projekty začnou odkládat až na jaro příštího roku, může se to odrazit na ceně nových bytů. Trable s nefunkčností on-line stavebního řízení navíc po opoziční kritice silně rezonují i ve vládní pětikoalici. Ve hře je totiž také možný neúspěch v blížících se krajských volbách.

Sedm set sedmdesát milionů korun denně – takové ztráty prý hrozí české ekonomice kvůli kolapsu stavebního řízení. „Výpočet je založen na tom, že budeme stavět kvůli nepropustnosti stavebního řízení o polovinu méně, než jsme byli zvyklí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS datový ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň. Hrubý domácí produkt by tak přicházel o 23 miliard korun měsíčně.

ČTĚTE TAKÉ: Správná myšlenka, realizace se ale nedaří, myslí si Dufek o digitalizaci. Vznikl paskvil, míní Hrnčíř

Kdy se podaří povolování staveb nastartovat, není jasné. „Nebude to na úrovni dní, to už víme. Ani na úrovni měsíce, ten už máme za sebou,“ sdělil Bartoň.

Pokud by se potíže nevyřešily do září, paralýza stavebních úřadů by mohla českou ekonomiku stáhnout do recese. „Celé stavebnictví, které ve výkonu české ekonomiky tvoří 400 až 500 miliard korun, se zkrátka zadrhne. Troufám si říct, že pokud nepůjde stavební řízení ještě v srpnu, nebude to žádná katastrofa, ale poté by se z toho stal makroekonomický problém,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

S tím souhlasí i hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora: „Některé stavby budou muset být odloženy a v tu chvíli už dochází k ohromným ztrátám.“

„Podle našich analýz je jen v Praze v současné době v přípravě přes 145 tisíc bytů, většina z nich je ale zaseklá v povolovacích procesech. Jen na DPH z nich stát mohl získat přes 165 miliard korun,“ uvedl hlavní analytik Central Group Ondřej Šťastný. „Pokud by tedy paralýza trvala delší dobu, hrozí obrovské ztráty nejen pro soukromé investory, ale i pro stát. A to si v současné situaci nemůže Česká republika dovolit,“ dodal.

Zmíněný počet bytů znamená bydlení pro více než 300 tisíc lidí. Ve finále by tak nepodařená digitalizace mohla vést k rychlému zdražování nemovitostí. „Dojde-li k tomu, že se velké bytové projekty zdrží, budou kupující nuceni platit vyšší ceny,“ řekl realitní expert Michal Pich.

Pomalé stavební řízení, kvůli kterému se málo staví, přitom dusilo českou ekonomiku ještě před spuštěním digitalizace. Pokud se některé stavby budou muset odložit až na jaro, hrozí podle některých odborníků i žaloby o náhradu škody. Státu by pak vznikaly další náklady.

Napětí uvnitř vlády

Skandál, neschopnost, fiasko. Slova, kterými opozice poslední dny kvůli digitálnímu stavebnímu řízení vůbec nešetří. „Je to vůbec největší propadák ve veřejných systémech od revoluce,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Je to opravdu ostuda a pan ministr Bartoš by měl okamžitě rezignovat,“ řekl v pořadu 360 na CNN Prima NEWS poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

Fakt, že problémy s digitalizací stavebního řízení využije opozice k útoku, asi nikoho nepřekvapí. Napětí už se ale začíná stupňovat i ve vládní pětikoalici. „Občané už přestávají být naštvaní jenom na Piráty, ale začínají být naštvaní i na vládu jako celek, protože jsou přesvědčení, že vlastně alibisticky mlčí. Pro mnohé to může znamenat i neúspěch v krajských volbách,“ podotkl politolog Jan Kubáček.

Ivan Bartoš (Piráti) se v pátek na sociální síti X za problémy omluvil. V SMS zprávě pro CNN Prima NEWS ale možný dopad na krajské volby odmítl. „Ovlivňuje je celá řada témat. Lidé pochopitelně neřeší pouze stavební řízení, ale například stav ekonomiky, mzdy, ceny, energie, kvalitu školství či zdravotnictví, sociálních služeb, bezpečnost a mnoho dalšího,“ napsal Bartoš.

Koaliční politici doufají, že voliči nebudou trestat je, ale Piráty. „Já si spíše myslím, že se to propíše Pirátům, protože to, co s nimi lidé mají jednoznačně spojené, je digitalizace. Měla to být jejich vlajková loď a ona se potopila,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Pan ministr nás ubezpečil, že systém bude fungovat, že si je vědom své zodpovědnosti. Nebude-li fungovat, předpokládám, že se zachová podle svých slov,“ komentoval to předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

V pátek Bartoš také odmítl, že by jeho ministerstvo pro místní rozvoj nekomunikovalo o potížích s digitalizovaným stavebním řízením. Žádnou připomínku, kritiku či požadavek neignorujeme, napsal v rozsáhlém příspěvku na síti X, ve kterém reagoval na kritický dopis Platformy pro zdravý stavební zákon. Bartoš digitalizaci po sérii kritiky od úřadů, odborných sdružení a stavebních firem hájil i v dalším příspěvku.

Za svým předsedou stojí i řadoví Piráti. „Anketu na fóru k tomu ještě nikdo nevykopnul. Řadoví členové to však pečlivě pozorují. Převažující názor je, že by to nikdo na Ivanově místě neudělal lépe,“ řekl zastupitel města Volary Tomáš Válek (Piráti). Šéf resortu pro místní rozvoj slíbil, že problémy se systémem vyřeší nejpozději do konce srpna.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Digitalizace stavebních úřadů dál vázne. Dotáhnu to, tvrdí Bartoš, opozice chce rezignaci

Tagy:
Twitter ekonomika digitalizace ekonom Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby Česko stavební úřad Jan Hrnčíř ekonomika Česka produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti