Jan Koller exkluzivně: S Dány čekám taktickou bitvu, postoupíme na penalty

Ví, jaké je porazit Dány ve čtvrtfinále fotbalového mistrovství Evropy. A to samé přeje Jan Koller, rekordman v počtu branek za český národní tým, svým následovníkům v sobotním duelu v Baku.

V červnu 2004, při úžasné, ale medailově nedokončené jízdě Eurem v Portugalsku, kde měli Češi zřejmě nejsilnější tým v historii, vedený legendárním koučem Karlem Brücknerem, vstřelil Koller Dánům ve 49. minutě první branku. V 63. a 65. minutě postup do semifinále pojistil nejlepší střelec tehdejšího Eura Milan Baroš.

Program ME 3. července

Čtvrtfinále

18:00 hodin, ČESKO–Dánsko
21:00 hodin, Ukrajina–Anglie

„Už tehdy to byla v prvním poločase taktická bitva, kdy moc šancí nebylo. A rozhodující bylo, kdo dá první gól. To se podařilo nám, čímž Dánové museli otevřít hru a dostali další dva góly,“ vzpomíná Jan Koller v rozhovoru pro CNN Prima NEWS na jedno z nejbáječnějších vystoupení české reprezentace.

Věříte v pořekadla? Do třetice všeho dobrého. Češi hráli na ME s Dánskem dvakrát a dvakrát vyhráli. V roce 2000 2:0, o čtyři roky později 3:0.
Vlastně ani moc ne. Ale bylo by dobré, kdyby to skutečně vyšlo i do třetice. (smích) Aspoň by kluci navázali na zápas s Nizozemci, který jim stejně jako nám na mistrovství Evropy 2004 také vyšel. Tak trochu se kopírují soupeři z toho památného šampionátu v Portugalsku.

Jaký zápas očekáváte v sobotu v Baku?
Těžký, ještě těžší než v neděli proti Nizozemsku. Dánové hrají podobným stylem jako Češi. Jde o kompaktní tým bez hvězd, ale dobře pracují jako celek. Ale k tomu mají v kádru i zajímavé fotbalisty. Takže čekám hodně vyrovnaný zápas.

Dánové hrají podobným stylem jako Češi. Jde o kompaktní tým bez hvězd, ale dobře pracují jako celek. Ale k tomu mají v kádru i zajímavé fotbalisty. Takže čekám hodně vyrovnaný zápas.

Sledoval jste Dány na tomto mistrovství? Co jste z jejich výkonů vyčetl?
Viděl jsem jejich zápas s Belgií v základní skupině. Sice prohráli 1:2, ale hráli velmi dobře. A pak samozřejmě také osmifinále proti Walesu. I když byli zpočátku pod tlakem, později se z něj vymanili a na závěr koncertovali, díky tomu, že mají na všech řadách vyrovnané mužstvo s velmi dobrými hráči. Od brankáře Kaspera Schmeichela až po útočníka Martin Braithwaita.

V čem vidíte jejich největší sílu?
V tom, že pracují jako kolektiv. A pak také v tom, že funguje faktor Eriksen. Po té události, která se stala, si myslím, že se ještě více semkli a hrají více srdcem právě pro něj, aby i pro něj dosáhli co největšího úspěchu.

Kde naopak mají slabiny?
Určitě na ně bude platit nátlaková hra, pressing. Sice to nejde hrát celých 90 minut, ale my to z velké části umíme. Měli jsme na turnaji skvělé pasáže, například první poločas s Chorvatskem nebo nyní druhý poločas proti Nizozemsku. Navíc to jistě podpoří fakt, že umíme zahrát a využít standardní situace. V tomto zápase budou rozhodovat maličkosti.

Koho považujete za favorita sobotního zápasu v Baku?
Nikoho. Fakt ne. Jak jsem si u předchozího utkání říkal, že jasnými favority jsou Nizozemci, do tohoto zápasu nastoupí dva týmy, které hrají podobným stylem. Oba jsou díky postupu tzv. v pohodě. I proto ho vidím jako naprosto vyrovnaný a čekám, že to bude hodně taktická bitva, která může dojít až do penalt.

Byl jste překvapený z výkonu a výsledku Čechů proti Nizozemsku?
Z výsledku každopádně! (smích) Opravdu jsem nečekal, že bychom mohli Nizozemce porazit 2:0. Oni měli zpočátku velký tlak, ale pak se z něj Češi vymanili a po vyloučení ve druhém poločase mě Češi mile překvapili. Nebývá totiž vždy zvykem, že tým hrající v přesile má vždy výhodu z vyloučení. Češi tzv. přepnuli a začali soupeře přehrávat. Jejich hra pak byla velmi dobrá. A to bylo rozhodující. Zaslouženě dali góly a postoupili. Ale přiznám se, myslím si, že nás Holanďané trochu podcenili, a to Dánové určitě neudělají!

Češi zaslouženě dali góly a postoupili z osmifinále. Ale přiznám se, myslím si, že nás Holanďané trochu podcenili, a to Dánové určitě neudělají!

V čem je největší přednost českého týmu?
Kolektiv, týmovost a to, že se dokáže v nejtěžších chvílích semknout. Vždyť poslední zápas ve skupině proti Anglii jim nevyšel, a přesto ze sebe dokázali o pár dnů později vymáčknout takový výkon. Ani Češi nemají žádnou velkou hvězdu, ale tím, jak pracují týmově, získávají určitou přednost. Ukázali to i v kvalifikaci mistrovství světa, v Lize národů.

Co mu ještě v porovnání s ostatními chybí?
Určitě kreativita v ofenzivní části, neumíme držet míč, nemáme moc technických hráčů v útoku. Před šampionátem jsem se bál i naší stoperské dvojice, ale ta mě mile překvapila a Ondřej Čelůstka a Tomáš Kalas hrají velmi dobře. Nevýhodou je i užší kádr, takže v něm nemáme takovou konkurenci jako světová mužstva.

Připomnělo vám nedělní utkání vzájemný souboj na ME 2004 v Portugalsku?
Ale ano, protože jsme s Nizozemci odehráli nejkrásnější zápas šampionátu, možná i jeden z nejlepších v historii, kdy to byl totálně ofenzivní fotbal od obou týmů. Nakonec jsme byli lepší, možná spíš šťastnější. Přiznám se, že by si Holanďané za ten výkon zasloužili remízu.

Na něm jste se utkali také s Dánskem. Jak na ten zápas vzpomínáte? Díky čemu jste tehdy vyhráli?
Už tehdy to byla v prvním poločase taktická bitva, kdy moc šancí nebylo. A rozhodující bylo, kdo dá první gól. To se podařilo nám, čímž Dánové museli otevřít hru a dostali další dva góly. Dodnes vzpomínám, jak jsme to pak zvládli.

Nabízejí se dvě paralely. ME 2004 a ME 1996. Může vítězství nad Nizozemskem Čechy nakopnout k podobným překvapením a postupům?
Samozřejmě může. Tento tým z roku 2021 bych srovnal s tím z roku 1996. Ani tehdy tam kluci nejeli jako favorité. Navíc i pojetí hry je podobné. Když v roce 2004 mohli Řekové vyhrát mistrovství Evropy, což nikdo nečekal, proč by se to nemohlo povést nám. Zbývají tři zápasy a všechno je možné.

Až takovou důvěru máte v český tým po výhře nad Nizozemskem?
Může být. Když naskočíte na vítěznou vlnu, držíte se euforie, může se stát leccos. Teď proti Dánsku to bude boj dvou zcela vyrovnaných týmů, a pokud by se štěstí přiklonilo k nám, mohli bychom postoupit do semifinále. No a tam už by to bylo proti skutečnému top mužstvu. A ono bude muset. My ne. Všechno další už bude nadplán. A to by mohla být naše výhoda, že proti gigantům nebudeme v roli favoritů. A mohli bychom jen překvapit.

Jak vidíte výkony Patrika Schicka jako vašeho nástupce v českém útoku? Dovolíte si říct, že je nepostradatelný?
Patrik je největší strůjce celého tohoto úspěchu. Vždyť z pěti gólů dal čtyři! Z toho vychází, že je to největší ofenzivní síla. A klobouk dolů před jeho výkony. Zvlášť proto, že si moc šancí nevypracujeme, ale on i z toho mála dokáže být efektivní a střílí góly. A na tomto šampionátu to jsou hodně důležité góly. Je na něm vidět, jak je v pohodě, připravený. Když se do šance dostane, má zakončení v krvi. Podle mě je to velmi nadprůměrný útočník.

Patrik Schick? Toto Euro mu velmi pomůže, pak už zbývá, aby to potvrdil v bundeslize a hrál takto dobře pravidelně. Když bude mít dobrou sezonu v Leverkusenu, proč by nemohl ještě někdy hrát v nějakém špičkovém týmu?

Myslíte si, že se ve světovém fotbalovém prostředí prosadí ještě více, důrazněji? Že přestoupí z průměrného Leverkusenu do skutečně špičkového klubu?
Jasně, jasně. Toto Euro mu velmi pomůže, pak už zbývá, aby to potvrdil v bundeslize a hrál takto dobře pravidelně. Když bude mít dobrou sezonu v Leverkusenu, proč by nemohl ještě někdy hrát v nějakém špičkovém týmu? Je mladý, v nejproduktivnějším věku.

Když sledujete jeho výkony, jaká soutěž by mu podle vás mohla vyhovovat?
Nadále německá bundesliga. Případně bych si ho dovedl představit ve španělské LaLize. Vždyť on je spíš typ technického než soubojového hráče. Pomáhají mu i výškové parametry.

Proti Nizozemsku nastoupil z bundesligy také Pavel Kadeřábek. Ač předtím na turnaji dosud neodehrál ani minutu, zvládl utkání dobře. Nebo ne?
Zvládl to opravdu s bravurou. Hrál na nejnebezpečnějšího hráče Nizozemska Stefana de Vrije, který byl ve výborné formě. A podařilo se mu ho uhlídat. Navíc se dostal do fantastické šance, když až obránce mu na poslední chvíli zblokoval jasný gól. Byl tedy vidět i v ofenzivě. Na to, že v základní skupině neodehrál ani minutu, potvrdil svou kvalitu a to, že už patří k nejzkušenějším hráčům.

Myslíte si, že trenéru Jaroslavu Šilhavému zamotal hlavu v otázce, koho poslat na pozici levého obránce proti Dánsku? Jestli jeho, nebo do týmu vrátit Jana Bořila, který nehrál kvůli žlutým kartám?
Myslím, že ano. A je to jedině dobře! (smích) Že má trenér na výběr. Že když jeden nemůže, druhý ho plnohodnotně, ne-li ještě lépe nahradí. To jsou pro trenéra příjemné starosti a jsem zvědavý, kdo dostane šanci proti Dánsku.

Za to kapitán Vladimír Darida se trápí. Co mu chybí, co by mu pomohlo?
Ač je to velmi dobrý fotbalista, chybí mu efektivita, přidaná hodnota. On sice všechno oběhá, ale nevidím u něj momentálně nadstavbu. Potřebujeme teď hlavně hráče, který ve finální fázi přesně nahraje spoluhráči do šance nebo dokáže sám zakončit. V osmifinále ho velmi dobře zastoupil Antonín Barák, a zřejmě tak připravil kouči Šilhavému další rébus, koho nasadit.

Sázíte?
Ne, ne, nesázím. Ale kdybych měl, udělal bych to jako s Nizozemci. To jsem tipoval, že to skončí 1:1 a že vyhrajeme na penalty. To mi sice nevyšlo, ale proti Dánsku to vidím stejně. Postup po penaltách.

Tagy: