Jandák se zastal Prymuly: Kdo vás odstřelil, komu jste vadil? Po vás nastal chaos

Bývalý poslanec a ministr Vítězslav Jandák na CNN Prima NEWS v pořadu Co Čech, to politik!

Co Čech, to politik! (118)

Jepičí život vakcinologa Romana Prymuly v čele ministerstva zdravotnictví byl způsoben tím, že někomu vadil, je přesvědčen bývalý politik a herec Vítězslav Jandák. V pořadu Co Čech, to politik dodal, že po Prymulově odchodu z resortu nastal „odborný chaos“, jelikož se vyrojily desítky expertů, kteří se najednou začali vyjadřovat k pandemii koronaviru. Prymula podotkl, že ho odchod z politiky příliš nemrzí, protože mu více vyhovuje pozice odborníka.

Prymula byl ministrem zdravotnictví loni na podzim zhruba měsíc. Zlom přišel poté, co deník Blesk 23. října zveřejnil fotografie, podle kterých byl pozdě večer spolu s dalšími lidmi v restauraci, ačkoli stravovací podniky měly být v danou dobu kvůli epidemii uzavřené. Porušení opatření, které sám nařídil, vzbudilo velkou vlnu společenské nevole, která Prymulu nakonec stála místo ve vládě.

Příliš ho ale prý nemrzí, že se už nepohybuje v politickém prostředí. Odbornost podle něj při řešení pandemie šla mnohdy stranou a musela uvolnit prostor politice. „Možná jsem rád, že jsem mimo to dění z hlediska produkování jednotlivých opatření. Ta odbornost mi sedí více než politika,“ konstatoval bývalý ministr v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS.

Podle spisovatele Ondřeje Neffa jeho konci v čele resortu do jisté míry napomohla tehdejší doba, která byla nervózní. „Příběh je pořád stejný. Kážou vodu a pijí víno. To není jenom nešťastná návštěva vinárny na Vyšehradě. Nyní tu máme pana Jana Farského. To je nekonečný příběh,“ uvedl.

Někdejší politik Vítězslav Jandák se ale Prymuly zastal. Domnívá se, že jeho odchod z ministerstva mohl někdo úmyslně urychlit. „Já bych se zeptal přímo pana profesora. Komu jste vadil? Kdo vás chtěl odstřelit? Tohle byla totální blbost – že neměl roušku zrovna na sobě, tak ho takhle rozmáznou. Je to pitomá pohádka, tomu nemůžu věřit. Někomu jste mohl vadit,“ zlobil se Jandák.

Prymula měl podle něj autoritu a nadále mu věří přinejmenším z odborného hlediska. „Pak ho sestřelili a najednou se vyrojily desítky odborníků. Každé médium má nové. Tady byla jedna figura, která něco říkala. Ta byla sestřelena a nastal odborný chaos,“ pokračoval v pořadu Co Čech, to politik. Prymula v reakci jen lakonicky pronesl, že vadil nalevo i napravo.

Neff dodal, že někdo musel dát novinářům dopředu vědět, kde se bude tehdejší ministr zdravotnictví zrovna nacházet. „Ale souvisí to s tím, co jsem říkal, celá věc se zpolitizovala. Udělal se z toho dramatický příběh, každému hoří uši a každý má názor. Kdyby tomu bylo jinak, situace by dopadla stejně – covid je návštěva z Marsu. Dělá si, co chce, nikdo tomu nerozumí a nikdo pořádně neví, co s tím,“ řekl spisovatel o více než rok starém případu.

Tagy: