STAN vrátí všechny dary, které dostali od firem po volbách. Nejsme lumpové, říká Rakušan

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

TK po jednání STAN o pochybných darech

Hnutí STAN vrátí veškeré dary, které dostalo od právnických osob od sněmovních voleb až doposud. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva to uvedl šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Hnutí čelilo kritice, že je financují i firmy spojené s trestně stíhaným podnikatelem nebo ovládané společnostmi z Kypru.

„Hnutí vrátí veškeré dary, které dostalo od právnických osob od sněmovních voleb až do dnešního dne,“ prohlásil na tiskové konferenci lídr Starostů a nezávislých Rakušan. Dohromady hnutí vrátí 3,42 milionu korun.

„My, jako hnutí STAN, nejsme zloději nebo lumpové. Možná děláme chyby, nebo jsme jednali tak, že to nebylo chytré, ale nejsme zloději. Tohle to dokazuje,“ prohlásil dále Rakušan. Zároveň odmítl, že by přijetím darů STAN porušili nějaký zákon.

Web Seznam Zprávy napsal, že hnutí podporuje trestně stíhaný muž. Podle deníku MF Dnes zase Starostové dostali peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Šlo o částky od 100 až 200 tisíc korun. Dárci firmy buď z Kypru ovládají, nebo je v této zemi založili. Více se dočtete zde.

Starostové chtějí úpravu zákona

Další peněžní dary plánuje hnutí přijímat jen od fyzických osob, než se případně změní zákon o financování stran. „Je to radikální řešení, které nemá obdoby. Chceme ale ukázat, že STAN je hnutí otevřené a hnutí, které své předsevzetí plní,“ řekl novinářům Rakušan. Žádné peníze však podle něj nestojí za to, aby riskovali důvěru lidí.

Opoziční hnutí SPD a ANO chtěla vyzvat k odvolání předsedy Starostů Víta Rakušana z funkce ministra vnitra a vytvořit vyšetřovací komisi k financování STAN. Vládní koalice je nepodpořila. Po Starostech však požadoval vysvětlení i lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Novelu navrhnou Starostové koaličním partnerům. „Budeme iniciovat debatu o úpravě pravidel financování stran. Chceme, aby bylo vyjasněno, jaká mají být. Je-li tu společenská nutnost tyto věci nějak zpřísnit a dále definovat, pojďme debatu otevřít,“ řekl místopředseda poslanců STAN Lukáš Vlček.

Farský bude předmětem jednání

Tématem úterní tiskové konference byl i odjezd poslance Jana Farského (STAN) na dlouhodobou studijní stáž do Spojených států. V tomto týdnu o záležitosti budou jednat Starostové s Piráty, v úterý věc proberou předsedové vládní pětikoalice.

Poslanec a místopředseda hnutí STAN před týdnem oznámil, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, protože Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a slíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. To v úterý Rakušan zopakoval.

Zejména opoziční politici obviňovali Farského mimo jiné z pohrdání voliči, i podle některých představitelů vládních stran bylo Farského rozhodnutí špatné. „Dopadne to na nás na všechny, odnese to Sněmovna a snižuje to její kredit. Tento způsob výkonu mandátu se mi zdá nešťastný. Farský nám zavařil, tak se nedivte, že se nám to nelíbí,“ kritizoval Farského půlroční stáž bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v nedělní Partii.

Tagy: