RADAR: Slunečno a teploty kolem nuly. Počasí láká na hory, v noci se však drsně ochladí

Lyžařská sezóna letos začíná slibně

Počasí 20.1.2024 7:21

O víkendu se protrhá oblačnost a teploty se budou pohybovat okolo nuly. Počasí tak vyzývá k návštěvě horských areálů a zimním radovánkám. Ráno se mohou podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyskytnout i mrznoucí mlhy. V noci na neděli rtuť teploměrů klesne hluboko pod bod mrazu.

Ve čtvrtek a pátek potrápila nejen řidiče ledovka, jež na mnoha místech v Česku zkomplikovala dopravu. Nehody kamionů ucpaly provoz na hlavních spojích D3 na Táborsku či D7 na Lounsku. Tento nebezpečný meteorologický jev by však závěr týdne neměl narušit.

K TÉMATU: Hromadná nehoda pěti vozů za Neratovicemi. Auta kvůli ledovce bruslila po vozovce

V sobotu se podle expertů mohou lidé těšit na převážně jasnou oblohu. V ranních či dopoledních hodinách se ojediněle vyskytnou mrznoucí mlhy či nízká oblačnost. Teploty se během dne budou pohybovat mezi −1 °C a 3 °C, v horských oblastech kolem −4 °C. Foukat bude vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

Jasná až polojasná obloha bude i v noci ze soboty na neděli, vyskytnout se mohou také mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty se budou pohybovat od −5 do −9 °C, v případě sněhové pokrývky spadnou až na −11 °C.

V neděli bude jasno až polojasno, rovněž můžeme lokálně počítat s mrznoucími mlhami. Od západu bude během dne přibývat oblačnosti. Nejvyšší teploty se vyšplhají až ke 4 °C, na severu a severozápadě našeho území se budou pohybovat okolo −1 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh, případně kategorii Teploty.

V případě návštěvy hor by se lidé měli mít na pozoru před lavinami, a to zvláště na strmých svazích a mimo vyznačené sjezdovky. Aktuálně platí třetí stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších, druhý stupeň je vyhlášen v oblasti Jeseníků, vyplývá z informací Horské služby ČR.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chodníky v Česku se proměnily v kluziště. Nazujte nesmeky, radí záchranáři seniorům

Tagy: