Kde jsou repráky? divil se osamocený muž. Místo demonstrace Chceme mír! viděl prázdnou pláň

Pondělní demonstrace s názvem Chceme mír! na Letné – pořádaná uskupením Česká suverenita – skončila totálním fiaskem. Na „protest“ kromě novinářů a turistů téměř nikdo nedorazil. Akce se podle oznámení na pražském magistrátu měla konat v devět hodin ráno. Vedení strany nicméně tvrdí, že sešlost na Letné zrušilo již před měsícem. Nicméně se zdá, že tuto zprávu hrstce příchozích demonstrantů netlumočilo dostatečně jasně. Během oslav Prvního máje se odehrálo hned několik bizarních incidentů.

Protivládní demonstrace měla začít již v devět hodin ráno na pražské Letné. Akci, kterou naplánovala strana Česká suverenita, však skončila totálním debaklem. Přítomní reportéři CNN Prima NEWS zpočátku zahlédli pouze několik dalších novinářů a skupinku skateboardistů či turisty, kteří o žádné demonstraci nevěděli.

Později za cílem protestní akce dorazila pouze hrstka demonstrujících. Ti byli převážně zklamaní z nečekaně liduprázdného prostranství. „Jana Bobošíková (spoluzakladatelka České suverenity, pozn. red.) má dobré názory,“ vysvětloval reportérce CNN Prima NEWS starší muž, proč na Letnou dorazil. „Akorát mi je divné, že tu nejsou žádné repráky. Nevím, jak to dopadne. Asi odejdu,“ dodal. Zbytek účastníků si rovněž stěžoval na přístup organizátorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Komunisti i anarchisti na májových průvodech. Protivládní akce skončily debaklem

Předsedkyně České suverenity Jana Volfová se však hájí tím, že akci již před časem zrušila. „Magistrát mě naštval. Před třemi měsíci jsem zablokovala Letenskou pláň pro První máj. Pak jsme se ale dohodli, že půjdeme společně s Nespokojenými (spolek Jiřího Paroubka) na Střelecký ostrov. Proto jsem před měsícem demonstraci oficiálně zrušila,“ uvedla na Facebooku s tím, že prý ještě v pátek tuto skutečnost zopakovala úřednici na magistrátu hlavního města i policii. „Magistrát se na to ale vysr*l a nesundal (akci) ze svých stránek,“ rozčilovala se Volfová.

Někteří lidé si z incidentu na sociálních sítích začali dělat legraci. „Hele, za všechno může magistrát. Protože Suverenita měla narváno na ‚Střeláku‘,“ uvedla jedna z uživatelek na Twitteru. „Nazvat to úspěchem by bylo mírně řečeno nadnesené,“ přidala se populární stránka s názvem Poslední skaut.

Zástupci spolku Nespokojení skutečně v pondělí dorazili na Střelecký ostrov k desce připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890. Prvomájovou oslavu uskutečnili na zmíněném ostrově také anarchisté i komunisté.

Druhé jmenované skupině dorazila skupina odpůrců. Ti vyzývali například k postavení KSČM mimo zákon. „Bolševický svině nemají nárok na existenci,“ zvolal jeden z kritiků.

A jak vypadaly oslavy Svátku práce či demonstrace v dalších městech? Komunisté slavili například v Brně. Na Moravské náměstí dorazily asi dvě stovky lidí, a to většinou staršího nebo důchodového věku. „Proč jsme přišli na První máj? To je hloupá otázka. Odmalička chodím. Fiala a spol. vědí houby o tom, co je První máj,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS jeden z návštěvníků.

Že je česká společnost v současnosti poměrně dost rozdělená, ukázal i výrok jednoho z účastníků další protivládní demonstrace: „Syn mi sdělil, že ubytovává Ukrajince a že uznává Fialu. Takže od té doby nemám syna.“

Například odpolední „mírový pochod“ na pražský Vítkov přilákal asi dvě stovky protestujících. Pod sochou Jana Žižky promluvil například poslanec Jiří Kobza (SPD) či člen konzervativního křídla KSČM Josef Skála. Oba vyzvali ke spojování „vlasteneckých“ stran.

Tagy: