OBRAZEM: Komunisti i anarchisti na májových průvodech. Protivládní akce skončily debaklem

Na Svátek práce se tradičně konala řada průvodů a demonstrací po celém Česku. Iniciativa Zachraňme náš stát zorganizovala „mírový pochod“, který zamířil z náměstí Republiky na pražský Vítkov. Protestu se zúčastnily asi dvě stovky lidí. Svoji akci uspořádali i komunisté, a to na Střeleckém ostrově, kam zároveň dorazilo i několik odpůrců KSČM či anarchistů. Ranní sešlost Chceme mír! na Letné – pořádaná uskupením Jany Volfové Česká suverenita – skončila totálním fiaskem. Centrem Prahy prošel i recesistický průvod zahajující jedenáctý ročník Studentského Majálesu.

Odpolední mírový pochod na Vítkov přilákal asi dvě stovky protestujících. Ti vyrazili kolem 14. hodiny z pražského náměstí Republiky na Vítkov. Pod sochou Jana Žižky promluvil například poslanec Jiří Kobza (SPD) či člen konzervativního křídla KSČM Josef Skála. Oba vyzvali ke spojování „vlasteneckých“ stran. I podle organizátorů bylo cílem akce podpořit sjednocování opozičních stran proti současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prvomájový protest Chceme mír! skončil fiaskem, nikdo nepřišel. Akci jsem rušila, tvrdí Volfová

Na prvomájové shromáždění komunistů na pražském Střeleckém ostrově dorazila i skupina odpůrců, které oddělovali policisté. Od odpůrců akce se ozývaly výzvy k postavení KSČM mimo zákon i skandování „hanba“. Předsedkyně pražské buňky KSČM Marta Semelová odsoudila ve svém projevu kapitalismus, a naopak hájila socialismus. Obdobně se vyjadřovali i další řečníci.

Prvomájovou oslavu uskutečnili na Střeleckém ostrově také anarchisté, kteří se později vydali pochodem na ostrov Štvanice.

Už v 9 hodin ráno měla na pražské Letné začít demonstrace s názvem Chceme mír!. Akci naplánovala strana Česká suverenita, kterou v roce 2011 spoluzakládaly Jana Bobošíková a Jana Volfová. Akce skončila totálním debaklem. Kromě skupinky turistů, kteří o žádné demonstraci nevěděli, na místo konání téměř nikdo nedorazil.

Později za cílem protestní akce dorazila pouze hrstka demonstrujících. Ti byli převážně zklamaní z nečekaně liduprázdného prostranství. Redakci CNN Prima NEWS si postěžovali i na přístup organizátorů. Jeden z přítomných vysvětlil, že odchází, protože nikdo nepřišel. Zároveň ho prý zklamalo, že ani na Facebooku nejsou informace o zrušení akce.

Centrem Prahy prošel rovněž recesistický průvod několika desítek mladých lidí, kteří tak zahájili jedenáctý ročník Studentského Majálesu. Jednodenní festival je nejenom oslavou jara, lásky a studentského života. Návštěvníkům nabízí průřez umělecké tvorby studentů od hudby po divadlo, prezentaci studentských spolků či neziskových organizací.

Tagy: