Je jasno. Babiš se pustí do boje o Pražský hrad. Měl jsem a stále mám jeden cíl, řekl

Soupeři Babiše v boji o Hrad komentují jeho oznámení kandidovat

Expremiér a šéf nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš po několika odkladech potvrdil svůj záměr kandidovat v lednových prezidentských volbách. Oznámil to ve vysílání TV Nova a následně potvrdil i pro CNN Prima NEWS. Skončily tak měsíce spekulací, kdy sice jezdil obytným vozem po republice, zarputile ale tvrdil, že se o prezidentskou kampaň nejedná. Oznámení přišlo krátce poté, co se setkal s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Když jsem vstoupil před lety do politiky, měl jsem a stále mám, jediný cíl: Aby se lidem u nás žilo líp. Když vidím, co se u nás teď děje, jak to vládě nejde, jak se zhoršuje život lidí v této zemi, tak jsem si řekl, že musím znova zabojovat. Takže jsem se rozhodl do toho jít a kandidovat na funkci prezidenta,“ uvedl Babiš pro CNN Prima NEWS.

„Zítra požádám předsednictvo hnutí ANO, aby mě do volby oficiálně nominovalo. A pokud si mne lidé zvolí za prezidenta, budu tlačit na všechny politiky, aby dělali pro české občany daleko víc. Protože jsem slíbil, že v tom obyčejné lidi nenechám,“ dodal.

Na otázku, zda toto téma řešil i s prezidentem Milošem Zemanem, neodpověděl. Dá se ale předpokládat, že hlava státu se Babišovo rozhodnutí vzhledem k blízkému vztahu obou politiků z televize nedozvěděla.

Babiš musí stejně jako další uchazeči sesbírat buď 50 tisíc podpisů občanů, 10 podpisů senátorů nebo 20 podpisů poslanců. Podle Babišových slov bude šéf ANO sbírat podpisy právě mezi poslanci. Poslanecký klub ANO má ve Sněmovně 72 členů.

Průzkumy v posledních týdnech favorizovaly generála Petra Pavla. Pro Babiše, který v té době ještě váhal, by v září v prvním kole voleb hlavy státu hlasovalo 23,5 procenta voličů, pro Pavla 24 procent. Volební model agentury Median navíc ukázal, že by ho v druhém kole porazil nejen Pavel, ale také jakýkoliv další z kandidátů, jenž by se s ním koncem ledna střetl.

„Podle průzkumu velké šance nemám, nicméně já jsem bojovník, takže udělám maximum pro to, abych přesvědčil lidi, že budu dobrým kandidátem,“ dodal k tomu v Televizních novinách Babiš.

Babiš půjde do prezidentského klání přesto, že je souzen za možný dotační podvod spojený s farmou Čapí hnízdo. Soud nadále pokračuje.

Tagy: