Experti k volbám: Babiš jako čertík se v debatách odstřelí. Pavlova minulost? Telenovela

Expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel se utkají v druhém kole prezidentské volby.

Jan Kubáček a Lukáš Jelínek o volbě prezidenta

Pokud se Andrej Babiš (ANO) rozhodne kandidovat na prezidenta, bude muset změnit způsob svého vystupování v televizních debatách. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Kdyby v nich dál vystupoval jako „vznětlivý čertík, tak se odstřelí sám“. Od prezidenta prý veřejnost očekává silnější argumentaci a kontrolovanější emoce. Za slabinu Petra Pavla považuje Kubáček proměnlivý přístup k vlastní minulosti.

„První generace silných politiků se vyčerpala Havlem, Klausem a Zemanem. Čeká nás prezident nové politické generace a nového přístupu k politice. Žhaví adepti slibují, že úřad pojmou civilněji,“ řekl na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Ve volbě prezidenta je zároveň stále několik otazníků. Jedním z nich ještě několik dní zůstane i nejasná kandidatura bývalého premiéra Andreje Babiše.

„Jestli do toho Babiš půjde, celá strategie se promění. Kampaň nebude jenom ‚všichni proti Babišovi‘, ale bude i mobilizační,“ domnívá se Kubáček. Právě „antibabišovská“ mobilizace však může paradoxně šéfovi hnutí ANO pomoci a jeho potenciální podporovatele utvrdit v jejich názoru. Aby ve volbě mohl uspět, musel by prý opoziční politik výrazně zlepšit své výkony.

„Lidé v prezidentských debatách nebudou od Babiše akceptovat to, co kvitovali v minulých volbách. Úroveň erudice a argumentace tam musí být jiná. Nesmí být tolik emoční, musí být i o souvětích, musí být návazná. Zároveň musí Babiš dobře ovládat stres. Pokud by v debatách byl jako vznětlivý čertík, tak se odstřelí sám. Ostatní na tom budou vydělávat,“ zhodnotil slabiny expremiéra Kubáček.

Pavel dělá ze své minulosti nekonečnou telenovelu

Petru Pavlovi podle politologů v šancích na zvolení značně ubližuje jeho přístup k vlastní minulosti. „Ve věcech, které se týkají osmdesátých let, neinformuje nejotevřeněji nebo nejpřesněji. Dává prostor spekulacím. Máme velmi aktivistickou skupinu historiků, kteří mají tendenci se vyrovnávat s tou minulostí. Na to bude muset Pavel odpovídat až do konce prezidentské kampaně,“ domnívá se Jelínek.

Podle Kubáčka si pak kandidát na prezidenta v tomto ohledu způsobuje potíže i sám: „Na to, že je v podstatě dva až tři roky v kampani, tak stále mění interpretaci historie a dělá si to komplikovanější. Tím, jak dává možnosti otazníkům a spekulacím, z toho dělá větší téma a trauma, než to pro mnohé voliče je. On z toho vytváří nekonečnou telenovelu a stále to vrací do hry.“

Oba politologové se shodují, že Pavel se v kandidatuře nepřipravil na to nejtvrdší. „Nenastudoval si první a druhou prezidentskou volbu. Nepřipustil si, že kampaň bude tvrdá a nebude čistá,“ domnívá se Kubáček. V současnosti favorizovanému kandidátovi prý může uškodit i jeho důraz na vojenskou identitu. Vyzdvihovat funkci generála v prezidentské volbě je podle odborníků absurdní a část lidí to může spíše odradit. „Lidé chtějí člověka se zkušeností, nepotřebují zdůrazňovat jeho frčky,“ shrnul Kubáček.

Podle expertů pak v úspěchu bývalého předsedy vojenského výboru Severoatlantické aliance budou klíčové jeho výkony v televizních debatách. V nich se musí projevit zapamatovatelně a přesvědčivě, jinak mu hrozí neúspěch, jaký zažili v předchozích volbách Jiří Drahoš či Pavel Fischer.

Tagy: