Je mi zle ze sebe i ostatních, měl napsat v dopise vrah z fakulty. Hloupý podvrh, říká policie

Policista hlídkuje u uzavřeného Mánesova mostu směřujícího k nám. Jana Palacha, kde se v budově Filozofické fakulty střílelo, 21. prosince 2023, Praha

Policie zveřejnila nové záběry zásahu na univerzitě v Praze

Údajný dopis střelce, který koluje na sociálních sítích, je podvrh. Upozornila na to policie s tím, že se jedná o hloupý a zavrženíhodný pokus o upoutání pozornosti. V minulosti se objevil také příspěvek na sociální síti Telegram, který se rovněž tvářil jako text vraha z filozofické fakulty. I ten policie nakonec označila za „fake“.

„Dopis, který koluje na sítích a který se snaží navodit zdání, že jej psal střelec z FF UK, samozřejmě není ten, se kterým pracujeme v rámci prověřování. Hloupý a zavrženíhodný pokus o upoutání pozornosti. Nic víc,“ napsala policie na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Od kulek stříkala voda z Vltavy, pak mě trefil na mostě. Cizinec popsal chvíle hrůzy u fakulty

„Je mi zle ze sebe a ostaních, rozum mi dlouhodobě ničí tinitus... Poslední dva týdny jsou totální real life hell,“ stojí například v údajném dopisu vraha, který policie označila za podvrh.

Zástupci policie na úterní tiskové konferenci uvedli, že motiv pachatele, který po činu obrátil zbraň proti sobě, dál prověřují. Na fakultě i doma nechal dva totožné dopisy, jejich obsah nekomentovali. V případě dvojnásobné vraždy v Klánovicích, z níž je také podezřelý, už vyloučili jako motiv vztah s oběťmi.

Bezprostředně po tragédii se na sítích šířil také údajný příspěvek vraha na sociální síti Telegram. I ten policie označila za fake.

Policisté od 21. prosince řešili 165 skutků souvisejících s činem na FF UK. V 93 případech zahájili úkony trestního řízení, ve 12 z nich je už ukončili. Ve 34 případech se jednalo o schvalování trestného činu, u 29 činů o nebezpečné vyhrožování, následují násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a šíření poplašné zprávy. Nikdo zatím není ve vazbě, jeden člověk už dostal podmíněný trest. Čtyři osoby policisté převezli k psychiatrickému vyšetření.

Tagy:
policie střelba sociální síť Telegram Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy