Psycholog ke schvalování střelby: Umožňují to sociální sítě, dřív to nebylo kde vytrubovat

Vojenský psycholog Daniel Štrobl

360° (12)

Dokud existují sociální sítě, budou na nich všechny oběti trestných činů vystaveny nenávisti, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS psycholog Daniel Štrobl. Na těchto platformách prý někteří lidé trpí nedostatkem empatie nebo lítosti, přestože v reálu takoví nejsou. Uživatelé na nich podle experta mají pocit, že mohou dělat cokoliv, a že jejich činy nemají důsledky.

„Lidé se na sociálních sítích chovají jako anetičtí psychopaté. Oni psychopatičtí v reálu nejsou, ale na sociálních sítích se tak projevují,“ uvedl ve vysílání 360° psycholog. Tyto platformy podle něj lidi nespojují, jak mají ve svém názvu, ale rozdělují. Svou roli v tom podle něj hraje nastavení lidského mozku.

ČTĚTE TAKÉ: Fakulta nebyla nic, jsem nastavený na jatka, hrozil expřítelkyni. Trest přišel rychle

„Když se s někým bavíme tváří tvář, což je běžný způsob komunikace, na který nás příroda vybavila, tak se zapojuje část mozku zvaná frontální kortex. Působí jako jakási brzda a tlumič emocí. I když tedy někoho nemám rád, například poslance nějaké strany, frontální kortex způsobí, že se moje nepřátelská emoce zmírní a já jsem schopen ho vnímat třeba jako otce, který se bojí o svoji dceru,“ vysvětlil Štrobl na CNN Prima NEWS.

Narážel tím na případ politika ANO Jana Richtera, jehož dcera byla při útoku na filozofickou fakultu zraněna, a jehož účty na sociálních sítích byly údajně v reakci zasypány hrubými zprávami.

Totiž v případě, že lidé při komunikaci pouze píší a nevidí obličej druhého, frontální kortex se nezapojuje, a proto se lidé na internetu chovají jako anetičtí psychopaté. „Dokud budou sociální sítě, budou na nich všechny oběti trestných činů či násilí vystaveni z různých směrů velké nenávisti,“ sdělil Štrobl.

Z tohoto chování ale psycholog neviní lidi, ale sociální sítě či to, jak jsou nastavené. „Ony vytvářejí zvláštní prostředí, kde lidé mají dojem, že můžou dělat a říkat cokoliv, aniž by za to nesli důsledky. Ale oni je nesou, protože jejich chování ovlivňuje ostatní, zraňuje je, děsí je. Nicméně propojit si v hlavě tyto věci dohromady není lehké,“ zmínil psycholog.

Expert se také vyjádřil k případu muže ze Sušice, který vyhrožoval, že střelbu z filozofické fakulty napodobí. Od soudu za svůj čin odešel s trestem osmi měsíců vězení s podmínkou na dva roky. „Soud jasně deklaroval, že jsou věci, o kterých se nežertuje, a pokud je budete říkat, budete mít problémy. Tím se opět dostáváme k sociálním sítím. Nejsem si jist, jakou formou by toto dotyčný sděloval třeba v 90. letech. Mohl by to jedině vytrubovat na náměstí do amplionu,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Verze o bezchybném zásahu policie po masakru na fakultě má trhliny, míní Leinert

Tagy:
střelba psychika lidský mozek psycholog sociální síť ANO 2011 Daniel Štrobl Jan Richter Psychopatie střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy frontální kortex