Na milovanou motorku sedl Pavel bez helmy. Počínání prezidenta zachytil divák na kameru

Prezident Petr Pavel sedl na motorku bez helmy.

Prezident Pavel sedl na motorku bez helmy

Prezident Petr Pavel jel na motorce bez helmy. Na videu, které redakci zaslal divák CNN Prima NEWS, je hlava státu natočena v obci Rtyně v Podkrkonoší. Společně s ochrankou pravděpodobně nafukuje kolo od motorky, načež na stroj nasedá bez ochranné přilby. Řidič má přitom povinnost mít za jízdy na motocyklu na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochrannou helmu. Za své jednání se Pavel omluvil.

„Přijel sem, byl tady chumel lidí. Pak skočil na motorku a vyrazil na hlavní. Pár lidí na to koukalo a říkali: ‚Kde má helmu?‘ Že by bez ní neměl jezdit. Měl by dodržovat pravidla a chovat se správně,“ uvedl redakci autor záznamu. CNN Prima NEWS požádala o vyjádření prezidentskou kancelář, sám Pavel se následně omluvil.

„Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám. Při jízdě na motorce celý život dodržuji všechna bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po bezpečnostní airbagovou vestu. V tomto případě jsem jel dohustit pneumatiky k čerpací stanici. Šlo o cestu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci, na několik desítek metrů jsem se musel napojit i na hlavní. Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ uvedl prezident v reakci pro CNN Prima NEWS.

Vadí vám, že prezident Petr Pavel sedl na motorku bez helmy?

„V sobotu se zúčastním akce KEEP RESPECT, jejímž účelem je pomáhat motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku. Při této příležitosti věnuji na dobrovolné vstupné částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek. Celková vybraná částka bude využita na pomoc konkrétním motorkářům, kterým chybí peníze na léčbu jejich úrazu,“ doplnil.

K počínání prezidenta se vyjádřil i bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář. „Na Hradě máme nejznámějšího českého motorkáře, měl by jít příkladem. Na stranu druhou je pod drobnohledem. Chyba se stane, ale jak jsem se díval, jel bez helmy asi jen chvíli. Stávat by se to nemělo, ale nic velkého bych z toho nedělal,“ uvedl.

Pavlova imunita je absolutní

Prezidenta podle záznamu doprovázela ochranka. „Důstojník ochranky by měl říci, že bezpečná jízda vyžaduje přilbu. Nevíme, zda šlo o popojetí, nebo jízdu na několik desítek kilometrů,“ sdělil před zveřejněním vyjádření prezidenta Sklenář. Doplnil, že ve světě má poslední slovo ochranka jen v USA. „V ostatních zemích je to složitější, záleží na domluvě,“ konstatoval. Doplnil, že se incident stal v době, kdy byl Pavel na dovolené. „Nebyl v Praze, na Hradě. Nejel ani na své standardní silné motorce. Asi někam popojel a tohle se přihodilo,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak bydlí Petr Pavel a jak ho vnímají sousedé? Podívejte se

Jak připomněl advokát Jan Černý, prezident má imunitu. „Podle Ústavy ČR nelze prezidenta trestně stíhat nebo zadržet ani pro přestupky a jiné správní delikty. Ve srovnání s ostatními ústavními činiteli je jeho imunita absolutní. Ta absolutnost ale platí jen pro výkon jeho funkce. U této jízdy bez helmy je bezesporu naplněna skutková podstata jednoho z přestupků. Pro přestupek nelze prezidenta stíhat ani po skončení výkonu jeho funkce,“ vysvětlil advokát.

Podle Dalimila Friče z Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava je video důkazem, „že je prezident normální člověk z masa a kostí“. Medializace události podle něj může pomoci prevenci. „Je to příběh, který budou média sledovat, a mělo by to vést lidi k tomu, aby nosili ochrannou výstroj,“ sdělil.

Dva prohřešky

Dopravní expert Roman Budský uvedl, že Pavel nedodržel hned dvě povinnosti. „Tím hlavním je, že chybí přilba, navíc je motorkář povinen chránit si vhodným způsobem zrak: brýlemi nebo štítem,“ uvedl. Uznal, že chybovat je lidské. „Teď záleží, jak se k tomu postaví a celé to vysvětlí. Vjížděl na pozemní komunikaci a na takové plně platí pravidla silničního provozu,“ doplnil.

O dopravních přestupcích ví své i Alena Schillerová (ANO), která v době, kdy byla ministryní financí, natočila video v jedoucím voze a neměla zapnutý bezpečnostní pás. „Tak, jak jsem já měla mít pás, tak měl mít prezident helmu. Pan prezident je motorkář, jak sám říká, takže ví, že helmu měl mít. Nechám na něm, co z toho vyvodí,“ uvedla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékař přiblížil, jaká zranění motorkáři při pádu ze stroje bez přilby hrozí

K jízdě bez helmy se vyjádřil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Pan prezident si je své chyby vědom a také se rozhodl věnovat finanční prostředky ve výši stropu možné sankce na aktivity spojené s bezpečností silničního provozu,“ řekl. Podle zákona může motorkář v takovém případě dostat blokovou pokutu do 2 000 Kč, ve správním řízení je to 1 500 až 2 500 Kč.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Petr Pavel rozvedl své názory na legalizaci konopí. Zvážil by i vyhlášení amnestie

K incidentu se podle Kupky prezident staví čelem. „Zároveň chci říci, že jak jsem mohl prezidenta poznat, tak patří k těm, kteří věnují pozornost bezpečnosti na motorce. Tohle je bezpochyby jen konkrétní, dílčí chyba. Chyba se stala, je si jí vědom,“ dodal ministr.

Tagy: