Je to hnus, nejhorší kampaň v mém životě, říká Babiš. Dezinformaci o smrti Pavla odsoudil

Expremiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) považuje nynější kampaň za „nejhorší ve svém životě“. Sdělil to CNN Prima NEWS při svém příjezdu do sídla svého hnutí ANO ve čtvrtek kolem poledne. Zároveň vyzval, aby policie prošetřila šíření dezinformace, že jeho soupeř v prezidentských volbách Petr Pavel zemřel či zažil klinickou smrt. Pavel se proti lživým informacím rovněž ohradil.

„Je to nejhorší kampaň v mém životě,“ zdůraznil Babiš ve čtvrtek. Poukázal například i na čerstvou událost v podobě šíření dezinformace o úmrtí jeho rivala Petra Pavla. Internetem se ve velkém šíří falešná zprávy, že Pavel měl buď v noci zemřít, nebo jej měla minimálně postihnout srdeční příhoda.

„Odsoudil jsem, co se stalo panu generálovi. Opakovaně jsem vyzval lidi, aby se chovali slušně. Je potřeba, aby to vyšetřila policie a nechť už to skončí, protože je to katastrofa,“ řekl Babiš.

Zároveň si postěžoval, že současná kampaň je „obrovský hnus“. „V životě jsem nic takového nezažil,“ dodal expremiér. Nechtěl přitom hodnotit,  jak si ve své kampani vede. „Myslím, že to zhodnotí voliči,“ dodal expremiér.

Ke lživé informaci se vyjádřil i sám Pavel. „Ano, žiju. Nikdy jsem nemyslel, že to budu muset napsat na sítě. Někdo rozesílá jménem mé mluvčí falešnou kopii mého webu se zprávou o mé smrti. Antikampaň dosáhla nového dna, pojďme tomu říct rázné ne ve volbách! Sdílejte, pravda znovu zvítězí,“ napsal Pavel ještě před tiskovou konferencí na Twitteru.

Na tiskové konferenci, kterou Pavel svolal ve čtvrtek, dodal: „Chtěl bych vzkázat lidem, aby se nenechali odradit jakýmikoliv poplašnými zprávami a šli k volbám.“

Druhé kolo prezidentských voleb se koná v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna. Během sobotního odpoledne již budeme vědět, kdo bude příštím českým prezidentem. Ten ve funkci nahradí současnou hlavu státu Miloše Zemana.

První kolo těsně vyhrál Petr Pavel s 35,40 procenta hlasů, Andrej Babiš proti němu do druhého kola postoupil, když pro něj hlasovalo 34,99 procenta voličů. Oba kandidáti získali téměř dva miliony hlasů, přičemž reálně je dělilo jen necelých 25 tisíc voličů.

Tagy: