Je Země kulatá, či plochá? Dalo by se o tom polemizovat, tvrdí slovenský poslanec

Slovenskou společnost dnes zjevně štěpí téma, které působí jako vystřižené z grotesky. U našich bývalých federálních partnerů se totiž řeší, zda je planeta Země kulatá, či plochá. Nedávno tuto otázku zcela vážně vyřkl aspirant na post šéfa restrukturalizované veřejnoprávní televize Lukáš Machala, nyní o tom polemizuje poslanec za SNS Rudolf Huliak. Od svých oponentů si za to vysloužil posměch.

Debatu o na první pohled zcela jasné věci, tedy minimálně pro některé Slováky, rozvířil nedávno kandidát na šéfa veřejnoprávní televize a rozhlasu STVR (doposud RTVS; pozn. red.) Machala, když reagoval na dotaz reportéra, zda by podle něj měli v pořadech tohoto média dostávat prostor i lidé šířící bludy jako třeba „zda je země plochá“.

ČTĚTE TAKÉ: Je podložené, že je Země kulatá? Kandidát na šéfa slovenské televize šokoval svou otázkou

Machala tehdy odpověděl: „Je podložené, že je kulatá? Byli jste ve vesmíru? Nebyli. Já také ne. Nevím.“ Nijak tak neujistil Slováky, že restrukturalizovaná televize nebude dávat prostor konspiračním teoriím a vyvráceným bludům.

Výrok Machaly, který má blízko k vládní Slovenské národní straně (SNS), vyústil v sérii vtipných koláží a začal na Slovensku žít vlastním životem. Nyní toto téma připomněl poslanec Huliak zvolený právě za SNS.

V debatě na televizi TA3 prohlásil, že předcházející vláda premiéra Eduarda Hegera dovedla Slovensko do katastrofy a nynější koalice předsedy vlády jej „zachytila ve 45stupňovém úhlu pádu do propasti“.

Na to konto zareagoval politik z neparlamentních Demokratů, které Heger před časem založil, Juraj Šeliga. „Vysvětlete mi, jak mohlo Slovensko padat ve 45stupňovém úhlu, když podle vašeho kolegy je Země plochá?“ tázal se Šeliga. Huliak na to odpověděl slovy: „O tom, zda je Země plochá, nebo kulatá, by se dalo polemizovat.“

„To si děláte srandu?“ reagoval s úsměvem Šeliga. „Pokud to tito pánové nevědí, tak Bůh ochraňuj tuto zemi,“ doplnil opoziční politik s dovětkem, že o některých věcech se nepolemizuje.

PODÍVEJTE SE: Slovenský europoslanec vytáhl v Evropském parlamentu bílou holubici

Trable s financemi i útoky na LGBTI komunitu

Huliak je od svého zvolení poslancem vůbec velmi často vidět kvůli svým kontroverzním výrokům či krokům. Ještě přímo v debatě TA3 se například dostal k tématu LGBTI a pohlaví, přičemž i zde tento politik velmi často chodí za hranu.

„Svlečte se vy, svlečte se i vy a máme jasno, kdo je chlapec, a kdo děvče,“ komentoval dále zákonodárce, kterého prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat ministrem životního prostředí Ficovy vlády.

Nyní má tento politik ale jiný problém. Opozice jej kritizuje kvůli půjčce SNS ve výši 220 tisíc eur, přestože podle dostupných veřejných údajů Huliak majetkem v takové hodnotě nedisponuje. Sám politik tvrdí, že peníze náhle získal díky půjčkám, které mu před volbami měli lidé údajně „s radostí splácet“.

Tagy:
Slovensko Země televize LGBT Zuzana Čaputová Robert Fico Andrej Danko Eduard Heger Juraj Šeliga Slovenská národná strana TA3 Rudolf Huliak