Jeden za všechny, všichni za Eriksena. Dánové kráčí k senzaci jako před 29 lety

Probíhá 43. minuta úvodního zápasu Dánů na Euru proti Finům. V Kodani je v severském souboji stav 0:0, když najednou Christian Eriksen klopýtne a zůstává bezvládně ležet na zemi. Tisíce diváků na stadionu a miliony sledujících u televize se strachují. Záložník dostává přímo na hřišti masáž srdce, pak i šok od defibrilátoru.

Několik desítek minut po děsivých obrázcích přišla dobrá zpráva. Christian Eriksen v nemocnici komunikuje, na nejhorší nedošlo. Přesto mrazivé scény, které se odehrály na kodaňském trávníku, hráče dánského výběru paralyzovaly.

Někteří při oživování svého parťáka brečeli, a to včetně Thomase Delaneyho. Tento hráč přesně o tři týdny později otevřel skóre čtvrtfinálového zápasu s Českou republikou a byl vyhlášen hráčem utkání. A pomohl Dánsku do semifinále Eura.

Takovýto scénář se absolutně nenabízel ve chvíli, kdy se Dánové ten stejný večer, co Eriksen bojoval o život, vrátili na hřiště, aby dohráli duel s Finy. Sice měli převahu, ale pálili šance, Pierre-Emile Hojbjerg dokonce nedal penaltu. A tak outsider vyhrál 1:0 a se šancemi na postup Dánska to vypadalo velmi bledě.

Ještě hůře situace vyhlížela po dalším zápase, ve kterém se velkolepě poslal pozdrav do nemocnice pro Eriksena. Na kodaňský stadion Parken už mohlo díky rozvolnění více lidí a z atmosféry běhal mráz po zádech. Bylo cítit, že svěřenci Kaspera Hjulmanda dělají vše pro to, aby udělali spoluhráči, který vyhrál nejdůležitější zápas v životě, radost. Incident je semkl a aura kolem týmu byla opravdu silná. Jeden za všechny, všichni za Eriksena. Ale proti Belgii ani výtečný výkon nestačil – Dánové padli 1:2.

Poslední skupinový zápas s Ruskem byl pro ně utkáním o všechno. V nejdůležitější chvíli to tam dánské reprezentaci začalo padat a zvítězila 4:1. Kodaň upadla do obrovské euforie, i pouhé tři body stačily na postup z druhého místa.

To znamenalo, že se Dánové v osmifinále potkají s Walesem. Ten suverénně poslali z turnaje pryč po výsledku 4:0, ačkoliv už nehráli doma v Kodani, ale v Amsterdamu. A pak cestovali do dalekého Baku. I tam se v kontextu vzdálenosti vydalo dost fanoušků a možná právě oni byli jedním z faktorů, proč ani tohle nebyla pro Seveřany konečná stanice.

Českou reprezentaci v ázerbájdžánské metropoli porazili 2:1 a podruhé v historii si zahrají semifinále mistrovství Evropy. Předtím se jim to povedlo v roce 1992, kdy celé Euro ve Švédsku navzdory všem predikcím ovládli. Na šampionátu totiž neměli vůbec startovat, až 10 dní před jeho začátkem dostali nominaci coby náhradníci za Jugoslávii, ve které zuřila válka.

K bitvě o finále se Dánové vydají do Londýna, na stadion Wembley. A tam je čeká souboj s domácí Anglií. O favoritovi je jasno, nicméně s podporou pěti tisíců fanoušků, odhodláním a „faktorem Eriksen“ rozhodně nelze Dánsko odepisovat.

Tagy:
Švédsko Evropa EURO 2020 Belgie Dánsko fotbal Česko sport Rusko česká fotbalová reprezentace EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale Christian Eriksen dánská fotbalová reprezentace Kasper Hjulmand Thomas Delaney sportovní soutěž FC København Mistrovství Evropy ve fotbale