Jedlička Madlenka a smrček Hubert. Projekt zachraňuje nedokonalé stromky před drtičkou

I stromky, které mají ulomenou větvičku, mohou splnit vánoční poselství. K tomuto závěru došli autoři českého projektu Zachraň stromek. Iniciativa se snaží doručovat do rodin vánoční stromky, které by skončily v drtičce. Lesníci totiž kvůli drobným nedokonalostem vyřadí z prodeje zhruba každý desátý strom.

Každé Vánoce se v Česku prodá více než 1,3 milionu stromků. Zdá se to jako velké číslo? Ve skutečnosti by mohlo být ještě vyšší. Lesníci totiž v úvodu vánočního tažení uřežou dřevin více, nakonec jsou ale některé stromky z prodeje vyřazené. Kvůli ohnuté nebo zlomené větvi a dalším drobným nedokonalostem. Lesníci tak „pošlou na smrt“ do drtičky zhruba každý desátý již pokácený strom.

Česká iniciativa Zachraň stromek se to snaží změnit, a snížit tak objem vánočního plýtvání. Autoři projektu věří, že řada rodin se spokojí i s vánočním stromkem, který možná není ten nejkrásnější, ale za to má své osobité kouzlo. Tím spíše, když takový kus dřeviny může být ve finále podstatně lacinější než stromek, který by daná rodina pořídila na náměstí nebo před velkoobchodem.

Dokonale nedokonalé Vánoce

„Všichni se o Vánocích honíme za dokonalostí. Napéct co nejvíce druhů cukroví, sehnat drahé dárky, mít přepychový stromeček. O tom ale Vánoce přece nejsou. Ať má stromeček o větvičku míň, nebo víc, tu nejhezčí vánoční atmosféru dělá to, že se u něj sejde celá rodina. A všichni ze zkušenosti víme, že i letos se určitě přihodí větší karambol, než je stromek nakřivo,” uvedla pro CNN Prima NEWS Jana Brišová, jedna z autorek projektu.

Čím více stromků se podle ní podaří v rámci iniciativy prodat, tím více dřevin zbyde lesníkům na osazování volných ploch a lesů zničených kůrovcem.

„Díky nedokonalostem nám lesníci mohli poskytnout stromky za sníženou cenu. My je tak zákazníkům můžeme nabízet o desítky až stovky korun laciněji než stánky u hypermarketů a hobbymarketů, které je levně dováží z Dánska či Německa. Tam na jejich pěstování totiž dostávají zemědělci dotace od státu. Naše stromečky jsou oproti tomu stoprocentně českého původu. Pochází z jižních Čech, kde o ně léta pečovali naši lesníci,” vysvětlil Jiří Lang, investor projektu Zachraň stromek.

Zájemci si mohou na internetových stránkách projektu objednat buď jedli s názvem Madlenka anebo smrk s označením Hubert. A to vždy v několika výškových a cenových variantách.

Tagy: