OBRAZEM: Německo, Vídeň, ale i překvapení v Rize. Kam vyrazit na vánoční trhy?

Čas adventu s sebou přináší i na evropské půdě populární vánoční trhy. Česká republika v tomto ohledu není výjimkou. Pokud vás však tuzemské trhy po několika „svařácích“ omrzí, je čas nahlédnout do zahraničí. Podívejte se na města, která své návštěvníky během svátků oslní svojí kouzelnou atmosférou.

Jednou z tradičních možností, kam vyjet za vánočními trhy, je bezpochyby rakouská Vídeň. Ta je klasickým místem, které kolem období Vánoc navštěvují desítky tisíc turistů z domova i zahraničí. Na první pohled může rakouské hlavní město působit až přespříliš okázale. Vánoční výzdoba je zde takřka na každém kroku.

Rozhodně však nelze říci, že by adventní trhy v rakouské metropoli byly přeceňované. Duch Vánoc zde člověka naprosto pohltí a je jedno, zda si dává svařené víno na Karlsplatz, Rathausplatz či kdekoliv jinde ve městě. Stánky s vánočním občerstvením jsou v tomto období takřka na každém kroku.

Velikou výhodou je rovněž fakt, že kdo neovládá němčinu či angličtinu, může ve Vídni mnohdy narazit i na prodejce ze Slovenska, neboť Bratislava je jen zhruba hodinu cesty autem či vlakem. Z Prahy se pak turista do Vídně dostane za necelé čtyři hodiny jízdy po silnici, respektive za necelých pět, když jede vlakem. Z Brna trvá cesta ještě méně. Vlakem jste zde za zhruba hodinu a půl, autem za necelé dvě hodiny.

Z rakouských měst za zmínku stojí rovněž Salcburk nebo Linec. Do prvně jmenovaného města se z Prahy dostanete za více než pět hodin, do Lince za tři až čtyři hodiny podle toho, zda cestujete autem či vlakem.

Když už byla řeč o Slovensku, variantou je pro mnohé Čechy pochopitelně i blízké hlavní město Bratislava. To se nachází jen asi hodinu jízdy autem od českých hranic. Loni byly trhy zrušené kvůli pandemii covidu, letos však probíhají v plné parádě. Největší akce se koná na Hviezdoslavove náměstí poblíž Dunaje.

Komu nevadí udělat si ještě větší zajížďku z Česka, může si za svojí vánoční destinaci zvolit maďarskou Budapešť. Ani tady neponechávají během prosince nic náhodě a vánoční trhy probíhají v plném proudu. Mnohé ovšem odradí delší cesta. Autem z Prahy trvá více než pět hodin, vlakem přes sedm. Z Brna cesta vyjde na zhruba tři až čtyři hodiny.

Německá klasika i překvapení v Pobaltí

Jak je rovněž známo, Češi během adventu v houfech vyráží do sousedního Německa. Tradiční baštou jsou v tomto ohledu zejména saské Drážďany. Z hlavního města trvá cesta autem jen pouhé dvě hodiny, podobné je to vlakem či autobusem. Některé cestovní kanceláře každý rok pořádají právě jednodenní zájezdy do tohoto města u českých hranic. Letošní ceny například svařeného vína se v Drážďanech pohybují kolem čtyř eur, tedy necelých 100 korun. Tím pádem stojí už podobně, jako na vánočních trzích v Praze, kde za kelímek zaplatíte i 90 korun.

Vyjma Drážďan Češi velmi rádi a hlavně často míří také do Řezna, Norimberku a jiných německých měst. Zde už je ovšem pochopitelně mírným problémem delší cesta. Velmi hezké bývají vánoční trhy například ve Frankfurtu nad Mohanem, ovšem cesta z Prahy sem trvá až šest hodin. Jak autem, tak jiným způsobem dopravy. Výlet letadlem je pochopitelně rychlejší, ale zase dražší.

Stejný případ jako Frankfurt je i Štrasburk, kterému se ve Francii přezdívá „hlavní město Vánoc“. Člověk při cestě sem ztratí nejméně šest či sedm hodin, když jede autem. Cesta vlakem či autobusem může trvat i devět až deset hodin. Na druhou stranu však výlet do vánočního Štrasburku rozhodně stojí za to. Centrum města je pravidelně nádherně osvětleno a zapojena je i místní katedrála Notre Dame.

Zapomenout nelze ani na Polsko. Mnozí Češi totiž rádi vyráží na vánoční trhy i tam. Lidem z Moravy se nabízí přejet do relativně blízkých Katovic či do Krakova. Pokud vánočním turistům nevadí strávit na cestě delší množství času, rovněž je k dispozici hlavní město Varšava. Zde je však už na zvážení, zda do města raději neletět, i když se to prodraží. Stejný případ platí i pro Gdaňsk na pobřeží Baltského moře.

Na závěr nelze opomenout ani možná trochu nečekaný tip. Čím dál více se totiž hovoří o nádherných vánočních trzích v poměrně neprozkoumané destinaci. Tou je lotyšská Riga. Město, které je jedním z hlavních regionů v Pobaltí, nabízí za stále velmi příznivé ceny krásné vánoční trhy a atmosféru, jež ovšem není pro Čechy či západní Evropu příliš typická. Přesto zde má obrovskou tradici. Dokonce se tvrdí, že zde místní před zhruba 500 lety vztyčili vůbec první vánoční stromek.

Tagy: