Jedna žena na Hradě mi stačí, nejsem polygamista, tvrdí Janeček. Věří, že Babiš prohraje

Karel Janeček se oženil. Za manželku si vzal dlouholetou přítelkyni Lilii Khousnoutdinovou.

Co Čech, to politik! (125)

Nikdy jsem nebyl polygamistou. Jedna žena na Pražském hradě mi určitě stačí, uvedl prezidentský kandidát a miliardář Karel Janeček v pořadu Co Čech, to politik. On i protikandidát Marek Hilšer ve vysílání CNN Prima NEWS přiznali, že jejich manželky nejsou z boje o post hlavy státu příliš nadšené.

Janečkovo oznámení kandidatury na Pražský hrad vyvolalo dle očekávání smíšené reakce i kritiku. Tou nešetřil například europoslanec za ODS Jan Zahradil, který kritizoval zájemce o prezidentský post na sociálních sítích. „Jsem v zásadě rád, že se tento polygamista, kokainista, ezoterik a antivaxer do toho pustil. Úplně přerámuje celou tu debatu, otevře zcela nová témata. Najednou nebude stačit vykřikovat jen něco o Polsku, Maďarsku, Rusku a Číně jako všichni ti Pavlové, Fischerové, Hilšerové,“ zaznělo od něj v diskusi na Facebooku.

Miliardář a filantrop ale všechny zmíněné nálepky odmítl. Podle svých slov nikdy nebyl polygamistou. „Jsem člověk, který ctí svobodu. Část života jsem skutečně zastával filozofii polyamorie, ale samozřejmě rovnoprávně – tedy pro muže i ženy. V současnosti jsem ve svazku se svou ženou. Jedna žena na Hradě určitě stačí, nechci více žen,“ hájil se Janeček v pořadu Co Čech, to politik.

Stejně tak si nemyslí, že by byl kokainistou či ezoterikem, a Zahradilův komentář označil za bláboly. „Ten člověk je zřejmě trošku nemocný. Nevím, jestli je to nějaká sebereflexe. Považuji to za vyjádření psychicky nemocného člověka,“ pokračoval Janeček. Rovněž zdůraznil, že není ani proti očkování rizikových skupin, pouze nesouhlasí s hromadnou vakcinací dětí.

Podle lékaře a prezidentského kandidáta Marka Hilšera je namístě rozlišovat, koho a jak očkovat, protože je mezi různými věkovými skupinami medicínský rozdíl. „Máme pediatry a lékaře pro dospělé. To naznačuje, že jsou ty skupiny odlišné. I vědecká komunita přistupuje odlišně ke starším lidem a dětem. Kdo to rozlišuje, neměl by být automaticky označován za antivaxera,“ navázal na diskusi ve vysílání.

Pozastavil se ale u Janečkova argumentu, že nemá smysl očkovat zdravé děti. „My ale vždy očkujeme zdravé děti. Covid je choroba, která může způsobovat i onemocnění dětí. Nevím, jaké odborníky posloucháte, někteří z nich se ale od vás v této otázce distancovali. Nemyslím si, že v této situaci potřebujeme hromadně očkovat děti. Pokud se ale situace zhorší, je třeba se o tom na odborné úrovni bavit,“ oponoval Hilšer.

Babiš v druhém kole prohraje, věří si Janeček

V pořadu Co Čech, to politik rovněž zaznělo, že manželky obou prezidentských kandidátů nepřijímají jejich boj o Pražský hrad s velkým nadšením. „Moje žena tak překvapena nebyla. Vzala to tak, že mě chápe a podporuje mě v tom. Není z toho úplně nadšena, je to prý trošku těžký úděl,“ přiznal se Janeček.

„Každá žena, která má ráda svého muže, se o něj nechce dělit s veřejností. Manželka to spíš bere tak, že mi nebude klást žádné zásadní překážky,“ přidal se Hilšer. Co se týče konkurence v klání o prezidentský post, zatím nechtěl další kandidáty příliš komentovat.

„Máme rok do voleb, to je ještě dlouhá doba. Uvidíme, kdo se ještě ukáže. Řekněme si to třeba za tři čtvrtě roku,“ poznamenal Hilšer ve vysílání CNN Prima NEWS. Janeček naproti tomu věří, že se expremiér Andrej Babiš (ANO) s největší pravděpodobností probije do druhého kola prezidentských voleb. „Ale nemyslím si, že to je největší soupeř, protože v druhém kole prohraje,“ sdělil sebevědomě na závěr.

Tagy: