Janeček: Pandemický zákon je hrozná věc. Ministr zruší jednou SMS svobodu lidí

Karel Janeček

Co Čech, to politik! (125)

Pandemický zákon ohrožuje naše svobody a dává prostor drakonickým opatřením. Je to něco šíleného, kritizuje prezidentský kandidát Karel Janeček legislativu. Ani další zájemce o prezidentské křeslo Marek Hilšer si nemyslí, že je zákon dobře napsaný. Řekli to v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS.

„Ta novela je hrozná věc, která ukrajuje lidské svobody. Lidem by třeba byla doručena SMS, že se mají uchýlit do izolace, a ani by v ní nebylo specifikováno, v jakém místě. My bychom si hypoteticky dovedli představit, že by byl člověk nucen jít do nějakého internačního tábora. Ten potenciál zneužití je prostě strašný,“ upřesnil Janeček svůj názor na chystanou legislativu.

Podobně to vidí i Marek Hilšer, podle něhož není novela zákona příliš dobře napsaná. „Koneckonců o tom hovoří i řada právníků, například Jan Wintr. Tuto novelu z právního hlediska kritizoval – třeba že v ní není omezena účinnost, zmíněné zasílání zpráv SMS a další. Bylo by třeba, aby se diskuse vedla lépe i delší dobu, aby ve společnosti nevznikaly kolem tohoto zákona takové vášně,“ doplnil v pořadu Co Čech, to politik.

Oba kandidáti ve vysílání zároveň odsoudili rozvášněné demonstranty, kteří před Poslaneckou sněmovnu přinesli šibenici. Podle nich něco podobného do demokratické diskuse nepatří.

„Je třeba projevovat svůj názor, je to součástí demokratických svobod. Šibenice mi přijde jako nátlak. Pokud někomu vyhrožujete násilím a že ho oběsíte, není už to debata rovného s rovným,“ zdůraznil Hilšer, který se o prezidentský post uchází již podruhé. Pro demonstrace jako takové má nicméně pochopení – sám se některých podle svých slov zúčastnil ještě jako student.

„Je to odraz toho šíleného nátlaku, nicméně souhlasím s panem Hilšerem. Vyhrožování někomu šibenicí je naprosto špatně. Potřebujeme otvírat demokratickou diskusi,“ navázal Janeček.

Ukončit opatření, nebo počkat? Kandidáti se neshodnou

Na čem se hosté pořadu už neshodli, bylo rozvolnění současných opatření. Hilšer by restrikce ještě neukončoval, ačkoliv vnímá současnou vlnu šíření omikronu relativně nadějně. Podle něj je nejdůležitější sledovat, zda nemocnice zvládají nápor pacientů.

„Z historie víme, že epidemie trvají dva až tři roky. To neznamená, že ta současná teď skončí. Dle zkušeností z Velké Británie vidíme, že čísla nakažených stoupají, ale razantním způsobem nepřibývají hospitalizovaní v nemocnicích. To je potřeba sledovat. Ještě nevíme, jak se u nás koronavirus dál zachová. Zatím byl nerozvolňoval, ale ani nepřidával,“ vysvětlil lékař svůj pohled.

Janeček by naopak rozvolňoval okamžitě. „Jsem naprosto přesvědčen o tom, že bychom měli jít cestou Velké Británie a ukončit všechna opatření. Vidíme, že smrtnost je skutečně minimální a nakažlivost tak vysoká, že dosavadní ochrany moc nepomáhají,“ stál si za svým Janeček ve vysílání. Zmínil, že část restrikcí tvrdě dopadá i na děti, což vnímá jako největší problém.

„Souhlasím s tím, že omikron pravděpodobně nebude mít tak vážné důsledky pro populaci. Je ale potřeba sledovat stav hospitalizací. Odhadoval bych tak tři neděle, než si potvrdíme, že nevznikne přetížení nemocnic. Zatím to vypadá pozitivně,“ podotkl Hilšer k tématu.

Tagy: