Kandidáti na prezidenta: Babiš, Kalousek, miliardář, komik, možná i Klaus

Karel Janeček, Miroslav Kalousek a Andrej Babiš

Kandidáti na prezidenta

Už za rok budeme volit nového prezidenta republiky a kandidáti na Hrad se začínají pomalu houfovat. O některých se zatím pořád jen spekuluje, jiní se ke snaze nahradit Miloše Zemana otevřeně hlásí. Redakce CNN Prima NEWS přichází s přehledem jmen, která by se mezi sebou mohla utkat o ostře sledovanou funkci.

Od jeho kontroverzní řeči proti očkování dětí na Českých slavících se o tom jen šuškalo, v pátek to miliardář Karel Janeček potvrdil: „Ano, hodlám kandidovat na prezidenta České republiky.“

Svérázný matematik, který zbohatnul na obchodování s finančními deriváty, své rozhodnutí oznámil při velkolepé show. Prohlásil, že do kampaně půjde s cílem bojovat proti korupci, lhaní, manipulaci a populismu.

„Prezident musí reprezentovat zájmy nás všech,“ ubezpečoval.

Přestože mluvil velmi sebevědomě, snadné to mít nebude. K boji o Hrad se již otevřeně přihlásilo několik dalších osobností, o řadě jiných se přinejmenším mluví. Jisté je tak pouze to, že si lze škrtnout Miloše Zemana. Jeho mandát vyprší 8. března 2023, obhajovat jej potřetí podle Ústavy ČR nemůže.

Klíčové bezesporu bude, zda do hry vstoupí expremiér Andrej Babiš. Všechno tomu nasvědčuje, zakladatel holdingu Agrofert však svou kandidaturu dosud oficiálně nepotvrdil. Sázkové kanceláře jej přesto řadí k jednoznačným favoritům, obrovskou šanci postoupit do druhého kola má i podle drtivé většiny průzkumů veřejného mínění.

Sám tvrdí, že se definitivně rozhodne až v září.

„Plno lidí by si přálo, abych kandidoval, ale rozhodující pro mě bude názor mé rodiny,” dodal.

Bez ohledu na jeho slova se zdá, že šéf hnutí ANO už ve skutečnosti prezidentskou kampaň začal, a to koupí obytného vozu, se kterým by chtěl od února objíždět republiku.

Zatímco Babiš svůj finální verdikt odkládá, dost možná druhý největší favorit voleb už oznámil, že se na kandidaturu připravuje. A s bývalým předsedou vojenského výboru NATO Petrem Pavlem se musí počítat. Předběžné průzkumy ukazují, že by spolu s Babišem měl v předpokládaném lednovém termínu postoupit do druhého kola.

Jde tomu hodně naproti. V předstihu se obklopil zkušenými poradci, ani s finančními prostředky by neměly mít problém. Ve volbách bude sázet na tzv. desatero proti krizi, díky němuž by země měla umět lépe reagovat na nenadálé události.

Anebo to taky dopadne úplně jinak a uspěje někdo další z dosud potvrzených kandidátů. Žolíkem může být třeba jeden ze dvou mužů, kteří se o prezidentskou funkci ucházeli už minule – Pavel Fischer a Marek Hilšer.

První z nich získal ve volbách 2018 velmi dobrých 10,24 procenta hlasů, skončil třetí. Od té doby se z veřejného prostoru rozhodně neztratil, je jedním z nejvýraznějších senátorů. A se svým přáním úspěšnějšího volebního repete se netajil ani těsně po Zemanově triumfu.

Hilšer byl ve zmíněných volbách pátý, svou kandidaturu pro rok 2023 potvrdil se čtyřletým předstihem.

„Mám velké šance, volby můžu vyhrát. Čekám, až bude vhodná příležitost, pak vše rozjedu. Pořádná kampaň ale začíná až zhruba čtyři měsíce před volbami,“ prohlásil Hilšer v loňském rozhovoru na CNN Prima NEWS.

Už v dubnu 2019 oznámil svůj úmysl kandidovat na prezidenta též Jaromír Soukup, majitel TV Barrandov. Jeho šance jsou nevyzpytatelné. S politikou má své zkušenosti, už před třemi roky založil uskupení List Jaromíra Soukupa.

Jeho činnost však byla nedlouho poté pozastavena Nejvyšším správním soudem kvůli absenci vnitřních orgánů strany stanovených zákonem. Hnutí mělo rok na napravení pochybení, neučinilo tak. Navíc nepředložilo výroční finanční zprávy za rok 2019 a 2020, takže mu nyní hrozí úplné rozpuštění.

Zatímco Soukupovy šance se tedy poněkud zmenšují, u dalších potvrzených uchazečů je lze jen těžko posuzovat.

Řeč je například o bývalém sportovním komentátorovi Karlu Divišovi, který nyní podniká v IT. Podle svých slov chce po případném zvolení lidi sbližovat a ukázat jim, že mají být na co hrdí. K ruce si vzal Tomáše Klvaňu, bývalého poradce Václava Klause. O spojování společnosti mluví i advokátka Klára Long Slámová, jež svou kandidaturu oznámila v květnu 2021.

Z prezidentsky netradičního prostředí vzešel stejně jako Diviš i Miloš Knor, oblíbený stand-up komik. Kritik povinného očkování své rozhodnutí zveřejnil v říjnu 2021 na Facebooku. Hodlá prý zjistit, zda neočkovaný, netestovaný a nezarespirátorovaný občan má vůbec právo ucházet se o nejvyšší funkci.

Už před ním se vyjádřila též Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, občanského sdružení zabývajícího se dluhovou problematikou. Méně známým kandidátem je rovněž Vladimír Boštík, bývalý starosta obce Vraclav na Vysokomýtsku. V minulosti neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny za Úsvit Tomia Okamury, sází prý především na hlasy z venkova.

Babiš není zdaleka jediný, kdo svou kandidaturu sice ještě oficiálně nepotvrdil, přesto se objevuje dost vysoko v kurzech sázkových kanceláří. Za rok může mít jednu z hlavních rolí i Miroslav Kalousek, jenž už před rokem pro DVTV řekl, že své zapojení do příštích prezidentských voleb nevylučuje. Definitivně se prý rozhodne do konce zimy.

„Měli bychom uvažovat o jiném pojetí výkonu funkce prezidenta, než na které jsme zvyklí. Žádný spasitel nepřijde. Potřebujeme poctivě sloužícího dělníka Ústavy, který vykoná mnoho dílčích kroků s jediným cílem – fungující a efektivní demokratický systém,“ prohlásil v prosinci.

S výsledky může hodně zamíchat i pravděpodobně nejsilnější z případných ženských kandidátek, Miroslava Němcová. Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny se údajně zařídí podle toho, jaké podpory se jí dostane od koalice Spolu.

To samé může platit i pro Miloše Vystrčila. Předseda Senátu tuto možnost nevylučuje, byť už dříve prozradil jistou důležitou indicii – manželka si prý kandidaturu svého muže nepřeje.

Zapojení do prezidentské přetahované pak nevyloučily ani dvě těžké váhy minulosti – Václav Klaus st. a Jiří Paroubek.

Druhý polistopadový prezident v prosincovém vysílání CNN Prima NEWS nejdříve na přímou otázku odpověděl, že by to už možná mohl nechat mladším generacím. Později ale naznačil, že by kandidaturu zvažoval v případě, pokud by se mu žádný z jiných zájemců nepozdával – a zatím se mu prý žádný nepozdává.

I Paroubek v říjnu 2021 připustil, že o své účasti přemýšlí. Podmínil ji však „společenskou potřebou“.

Další často zmiňovaná jména:

Předseda odborů Josef Středula – kandidaturu zvažuje

Ekonomka Danuše Nerudová – kandidaturu zvažuje

Hudebník Michael Kocáb – kandidaturu zvažuje

Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková – kandidaturu zvažuje

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová – kandidaturu nevylučuje

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová – kandidaturu nevylučuje

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý – kandidaturu zvažuje

Tagy: