Jeho blesková reakce zachránila třináct životů. Průvodčího lanovky ocenil hejtman

V kabině, která jela dolů, byl v tu dobu jen průvodčí, který utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Zachránil život 13 cestujícím v lanovce a ve čtvrtek za to obdržel hned dvě medaile. Průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu ocenil hejtman Libereckého kraje medailí IZS I. stupně a obdobné ocenění mu udělil i krajský ředitel hasičů.

Ve chvíli, kdy se přetrhlo lano lanové dráhy při neštěstí 31. října, okamžitě zatáhl za ruční brzdu a dokázal kabinu zastavit. V tu chvíli byla kabina na cestě vzhůru k vrcholu, na dohled od podpěrného sloupu. V okamžiku, kdy se tažné lano přetrhlo, dala se kabina s průvodčím i s třinácti cestujícími do pohybu směrem dolů po nosném laně. Ujela ještě 105 metrů, než se zcela zastavila. Cestující včetně několika dětí museli zažívat chvíle hrůzy a za svůj život vděčí jen rychlému zásahu průvodčího.

„Radek Kysela pohotově zareagoval, zabrzdil lanovku a okamžitě zahájil evakuaci osob z lanovky. Svojí rychlou reakcí pomohl předejít případné další – větší tragédii, zdůvodnil ocenění hejtman Martin Půta.

Proč se lano přetrhlo, zatím není jasné

Sám Radek Kysela s novináři o neštěstí, při kterém zahynul v druhé kabince jeho kolega, mluvit odmítá. Není to ale určitě poslední ocenění, kterého se dočká. Už zítra mu osobně na Ještěd přijede poděkovat generální ředitel Českých drah Ivan Bednařík.

Vyšetřování neštěstí na lanovce stále trvá, zatím není jasné, z jakého důvodu se přetrhlo tažné lano a proč průvodčí v kabince jedoucí směrem z vrcholu nezvládl zatáhnout za ruční brzdu. Lanovka je mimo provoz a zřejmě to tak zůstane nejméně několik měsíců.

Tagy: