Nechci a nebudu vypovídat. Feriho „spolupráce“ s policií budí rozpaky, může jít o taktiku

Ačkoliv se bývalý poslanec Dominik Feri nechal opakovaně slyšet, že je v rámci obvinění ze znásilnění několika mladých žen připraven dokázat svoji nevinu a kriminalistům poskytne svoji plnou součinnost, realita je, zdá se, jiná. Podle zjištění Seznam Zpráv padlá hvězda TOP 09 s policií hovořila jen jednou. Kriminalistům měl navíc oznámit, že nechce a nebude vypovídat. S takovou interpretací ale samotný Feri nesouhlasí. Konkrétní však bude až u soudu, jenž má být zahájen 14. února. Již dříve pro CNN Prima NEWS uvedl, že absurdní příběhy o sprše nebo nočním stolku byly mediálně hojně tradované, ale nebyly založené na pravdě.

V rámci dosavadního průběhu celé kauzy měl bývalý politik s policií stručně mluvit pouze před zahájením šetření, píší Seznam Zprávy. Poté už nevypovídal. Konkrétně k výslechu přišel jen loni 21. dubna, což znamená měsíc a půl po zahájení trestního stíhání. Tehdy prý řekl policistům, že vypovídat nechce a ani nebude.

K TÉMATU: Absurdní příběhy o sprše a stolku, říká Feri. Obvinění ze znásilnění žalobce smetl

Seznam Zprávy proto položily bývalému politikovi dotaz, proč hovořil o součinnosti s policií, a přitom odmítl vypovídat. „Obávám se, že nemáte správné informace,“ zareagoval. Na otázku, jež se týkala interakce s vyšetřovateli, odpověděl již dříve použitou frází: „Policii jsem poskytoval součinnost i důkazy.“ Zároveň doplnil, že konkrétní budu u soudu.

Mlčení jako taktika

Také advokátka Adéla Hořejší, jež zastupuje údajně znásilněné ženy, o Feriho přístupu k vyšetřování příliš mluvit nechtěla. „K procesním volbám pana obžalovaného se nyní nemohu vyjadřovat,“ prohlásila stroze.

Vnést světlo do situace ohledně dosavadního počínání bývalého poslance se vedle toho příliš nepodařilo ani státní zástupkyni Petře Gřivnové. „V obecné rovině lze konstatovat, že je právem každého obviněného vyjádřit se ke všem skutečnostem, které se mu kladou za vinu, a k důkazům o nich, stejně jako je jeho právem k věci nevypovídat. Jakou variantu stíhaná osoba zvolila, nelze v průběhu probíhajícího trestního stíhání sdělovat,“ nechala se slyšet.

Potvrdila tím skutečnost, že stíhaného člověka není možné k výpovědi na policii nutit. Mlčení navíc dle expertů často bývá taktikou, jak se dozvědět více o zjištěných důkazech a u soudu poté vyvinout snahu je vyvrátit.

Sexuální nátlak, obtěžování a násilí

Policie začala Feriho prověřovat poté, kdy jej několik žen na jaře 2021 v médiích obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Feri, který měl četné příznivce hlavně u mladé generace, po svědectví žen rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Svědectví několika žen, které tvrdily, že s nimi měl Feri sex i přes jejich nesouhlas nebo se z nich snažil vylákat nahé fotografie či je veřejně dehonestoval, zveřejnily Deník N a server Alarm. Feri to odmítl, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. Na dotaz CNN Prima NEWS rovněž konstatoval, že „absurdní příběhy o sprše nebo nočním stolku byly mediálně hojně tradované, ale nebyly založené na pravdě.“ Nelze se proto dle něj divit, že je Městské státní zastupitelství definitivně uzavřelo. „Zbylé příběhy budou řešeny soudem, u čehož vítám, že by měl proběhnout veřejně,“ zakončil Feri.

Tagy: