Jelínek: Koaliční strany se připravují na rozpad Spolu. Skopečka k hejtmanství ženou ambice

Politolog Lukáš Jelínek

K VĚCI (268)

Strany koalice Spolu se připravují na rozpad uskupení, poznamenal v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Premiéra Petra Fialu (ODS) označil za architekta značky, který „ji chce dotáhnout do konce vládního mandátu“. Zmínil i povolební dění ve Středočeském kraji, kde se může stát hejtmanem místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS), ovšem za cenu koalice ODS s ANO. Podle Jelínka vedou politika i osobní ambice.

Politickým stranám podle Jelínka pomáhají především členové, kteří dokážou navazovat nejrůznější spojenectví, a tím oslovit i voličské skupiny jiných subjektů. „Příkladem je třeba hejtman Jihomoravského kraje Jiří Grolich (KDU-ČSL). Pokud by stál o dění na celostátní úrovni, mohl by zvrátit lidovecký propad,“ řekl v pořadu K věci.

K TÉMATU: Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, řekl Fiala. Popsal, jak probíhala schůzka s Bartošem

Grolich prý může ukázat, že lidovecká politika může vypadat jinak. „V jeho podání nemusí jít o tu zastaralou konzervativní, ale že se KDU-ČSL promění v obdobu křesťanskodemokratické unie (CDU, pozn. red.),“ podotkl politolog.

Jelínek hovořil i o budoucnosti značky Spolu: „Projekt byl úspěšný a ve sněmovních volbách v roce 2021 měl svůj smysl. Pokud by samostatně kandidovali lidovci nebo TOP 09, už by asi nebyli. Koalice svou roli splnila, ale už se vyčerpala.“

Premiéra Fialu označil za jednoho z hlavních architektů uskupení. „Předsevzal si, že bude fungovat až do konce mandátu vlády, takže hodlá koalici dotáhnout až k dalším volbám do Sněmovny. Musí ale počítat s tím, že se situace výrazně změní a že i v ODS zavládnou noví lídři,“ poznamenal odborník.

Podle něj se jednotlivé strany koalice již připravují na rozpad. „Lidovci začínají zvažovat, jak se zachránit. Měli by se tomu přizpůsobit i v ODS, což mimochodem pochopili i její regionální představitelé,“ připomněl Jelínek.

Na mysli měl vyjednávání ve Středočeském kraji, kde může vzniknout koalice ANO a ODS s hejtmanem Skopečkem v čele. Opoziční hnutí nabídlo poslancovi tuto funkci, pokud dá třetí ODS přednost této krajské koalici před spoluprací s druhými Starosty.

Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, řekl Fiala po oznámení návrhu na odvolání Bartoše

„Skopeček chce sestavit co nejsilnější koalici, což by se mu podařilo spíše s ANO. Podle mě je ale hnán i vlastními ambicemi. Sám o sobě říká, že je spíše člověkem exekutivních funkcí. Když se nestal ministrem financí, bude chtít dosáhnout alespoň této mety. Dělá pro to všechno, co může,“ upozornil Jelínek s tím, že v řadách ODS patří k těm, kteří se „neodtahují štítivě od Andreje Babiše“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: S Fialou a Bartošem si musím promluvit, prohlásil Pavel. Obává se možného rozkolísání vlády

Tagy: