Piráty nikdo z vlády nevyhazuje, řekl Fiala. Popsal, jak probíhala schůzka s Bartošem

Tisková konference Spolu k odvolání Ivana Bartoše z vlády

Tisková konference koalice Spolu k vyhazovu Bartoše z vlády

Nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, vzkázal premiér Petr Fiala (ODS). Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) si podle něj nedokáže připustit špatný stav s digitálním stavebním řízením. Problémy se dají řešit, když si uvědomujete jejich hloubku, řekl předseda vlády. V nejbližších hodinách chce požádat také prezidenta Petra Pavla o odvolání Bartoše, Piráty chce naopak poprosit o nominaci nástupce v čele resortu pro místní rozvoj. Slova z pirátské tiskové konference o kmotrech, podrazech a vymetání cesty pro vládu s hnutím ANO odmítl premiér okomentovat.

„Nejednám emotivně, ale odpovědně. 95 procent naší ranní schůze jsme řešili digitalizaci stavebního řízení. Ivan Bartoš odešel a já jsem přemýšlel naším rozhovorem, jaké z toho mám vyvodit závěry. Po všech těch jednáních, které probíhaly, jsem vyvodil, že už nemám jinou možnost. Zavolal jsem Ivanu Bartošovi a oznámil jsem mu to,“ hájil svůj postup premiér, kdy ještě ráno Bartoš po schůzce s Fialou netušil, že ho čeká konec v kabinetu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem, řekl Bartoš. ODS započala cestu k vládnutí s ANO

Poznamenal, že odpoledne o tom informoval také své koaliční partnery a prezidenta Petra Pavla. „Myslím, že to je postup zcela logický, který odpovídá i mé pravomoci a mé odpovědnosti předsedy vlády. Jak to bude dál, to záleží hodně na Pirátech,“ dodal Fiala. „Vždy jsem hájil všechny koaliční partnery. Vždy jsem věci řešil jako tým,“ zdůraznil před novináři.

Nyní premiér od Pirátů očekává, že navrhnou svého nominanta do čela resortu pro místní rozvoj. Několikrát zopakoval, že se nejedná o vyhazov pirátských politiků z vlády – s ministrem zahraničí Janem Lipavským či ministrem pro legislativu Michalem Šalomounem je podle svých slov spokojený a má zájem o pokračování spolupráce.

Fiala kromě toho chce pověřit ministra dopravy Martina Kupku (ODS), aby vedl pracovní skupinu, jež bude spravovat po Bartošovi stavební řízení. Stát by se to mělo na středečním jednání kabinetu. Na dotaz, zda předseda vlády neporušil koaliční smlouvu, odpověděl spíše nevyhýbavě.

„Jsme v docela složité situaci, když bychom byli velmi formální. Musel jsem udělat rozhodnutí, které se týká předsedy koaliční strany, který s celým předsednictvem je v rezignaci. O problémech s digitalizací stavebního řízení jsme na nejrůznějších koaličních formátech jednali opakovaně. Nevím, jak bych měl postupovat jinak, než že jsem ten krok, že jsem se takto rozhodl, oznámil tomu, koho se to týká a který je současně předsedou Pirátské strany. Žádné další jednání by na tom nic nemohlo změnit,“ dodal premiér.

Na Fialu přímo posléze reagovali Piráti na sociálních sítích. „Samozřejmě, že to je vyhazov Pirátů z vlády, jen nemají dost odvahy to říct otevřeně, stejně jako neměl premiér odvahu to říct do očí Ivanovi. Jinak by to neudělali tímhle podrazáckým nedůstojným způsobem, který ani neodpovídá koaliční smlouvě,“ nešetřili kritikou Piráti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S Fialou a Bartošem si musím promluvit, prohlásil Pavel. Obává se možného rozkolísání vlády

Tagy: