S Fialou a Bartošem si musím promluvit, prohlásil Pavel. Obává se možného rozkolísání vlády

Prezident Petr Pavel se z New Yorku vyjádřil k aktuálním politickým otřesům v Česku

Petr Pavel k situaci ve vládě

Prezident Petr Pavel novinářům v New Yorku v úterý řekl, že nemůže zaujmout stanovisko k návrhu na odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), dokud nezná všechny souvislosti. Zatím hovořil pouze telefonicky s premiérem Petrem Fialou (ODS), který v úterý avizoval, že hlavě státu předloží návrh na Bartošovo odvolání z funkcí k 30. září. Pavel se v pondělí sejde s Bartošem i předsedy dalších koaličních stran, večer by měl věc prodiskutovat s Fialou. Premiér plánuje prohlídku korunovačních klenotů, pokud to časově vyjde, celou situaci s prezidentem prodiskutují.

„Byl jsem premiérem ráno informován, že zamýšlí tento krok. Nemůžu zaujmout stanovisko, když neznám všechny souvislosti,“ uvedl Pavel. V pondělí se sejde s Bartošem, předsedy dalších koaličních stran a večer by měl případné změny ve vládě prodiskutovat s Fialou.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud by Fiala nevyhodil Bartoše, přišel by o křeslo premiéra. Čelit tlaku čtyř mužů, řekl Michálek

Podle Pavla je důležité, aby případná změna ve vládě neměla vliv na stabilitu situace v Česku. Není žádoucí, aby se rozkolísal celý kabinet, případně se vedly vášnivé debaty, které by více odrážely emoce než ratio, řekl.

Piráti vnímají Fialův krok jako podraz. Hovoří o tom, že byli jako celek „vykopnuti“. Ačkoli podle některých vyjádření v koalici končí, zatím nepodnikli kroky k odchodu. Podle prezidenta je důležité, aby si věc vyjasnili především Fiala s Bartošem.

Doufá, že by případná změna skutečně přinesla pokrok v digitalizaci stavebního řízení, jinak by prý nedávala příliš smysl. Fiala návrh na Bartošovo odvolání zdůvodnil právě tím, že není schopný manažersky digitalizaci dotáhnout do úspěšného konce.

„Ministerstvo zahraničí není resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli,“ řekl k případnému konci všech pirátských ministrů ve vládě Pavel. Post zastává Jan Lipavský, který je s ním aktuálně na návštěvě Spojených států. Dalším členem vlády za Piráty je ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

„Je to samozřejmě něco jiného, kdyby mělo dojít ke změně jednoho ministra, nebo všech tří. Zrovna resort zahraničí není úplně resortem, v jehož čele by se mohl měnit ministr každou chvíli. Tam je potřeba nějaké kontinuity. Dělat takové rozhodnutí rok před volbami by určitě nebylo jednoduché,“ dodala hlava státu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem. ODS započala cestu k vládnutí s ANO

Tagy: