Jelínková: S kůží na trh jde vláda kvůli mladým. Nabízí jistotu, ne chvilkový luxus jako Babiš

Tato vláda mohla udělat to, co ty přechozí – strčit hlavu do písku a tvářit se, že se jí důchodová reforma netýká. Kabinet Petra Fialy (ODS) je ale odvážný, nabízí jistotu, ne luxus. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS těmito slovy bránila vládní koalici místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková. Zdůraznila, že reforma důchodu se chystá zejména pro střední generaci a mladé.

„Vláda mohla udělat to, co ty předchozí – strčit hlavu do písku a tvářit se, že se jí důchodová reforma netýká. Případně, že reformu udělat chce, ale nic neudělat. Také mohla počkat do roku 2030, kdy se nám odchod do důchodu prodlužuje na 65 let, a ještě jsme nedosáhli pomyslné hranice. Jenže další vláda by si s tím už skutečně musela nějak poradit,“ vysvětlovala Jelínková.

Fialův kabinet označila za odvážný. „Chce do toho jít, dělá to zejména vůči střední generaci a mladým. Kvůli nim jdeme s kůží na trh, dostáváme zprava, zleva za parametry, které se objevují v mediích, ale děláme to, aby měli nějaké důstojné důchody. Tato vláda nabízí jistotu, ne luxus,“ pokračovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odbory se bouří a vyzývají Fialu k jednání: O reformě penzí se nevede žádný dialog

Následně přišla s přirovnáním. „Andrej Babiš (ANO) možná nabídl krátkodobý luxus, ale zbavil nás jistoty. My naopak podle jistoty jít chceme – jak pro stávající seniory, případně ty, kteří do penze brzy půjdou, tak pro generace mladší,“ podotkla.

Na argument moderátora, že se sice prodlužuje délka života, ale nikoliv ta v pevném zdraví, apelovala na občany. „Možná bychom se ve veřejném prostoru měli bavit a zamyslet nad tím, jak bychom sami mohli začít pracovat na svém zdraví. Abychom pravidelně chodili na preventivní prohlídky, snažili se žít zdravěji. Někdo namítne, že jsou zdravější potraviny dražší a nemůže si je dovolit. Ale procházka nic nestojí, už tím se udržujete v kondici,“ zmínila s tím, že lidé sami by měli přemýšlet nad tím, zda se chtějí vyššího věku dožít ve zdraví, nebo nikoliv.

Jak hodnotí možnou hranici odchodu do důchodu, která by pro budoucí generace mohla být stanovena na 68 letech? A proč by živnostníci měli platit vyšší odvody na sociální pojištění? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: