Jurečka: Máme tady prázdnou státní kasu. Snažíte se ji naplnit důchody, vmetl mu Juchelka

Nemám zděděný bilion korun po předchozí vládě. Mám úplně prázdnou státní kasu a na všechny mimořádné věci si musíme půjčit. Tak v pořadu 360° na CNN Prima NEWS reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na kritiku poslanec Aleše Juchelky (ANO). Na slova o prázdné kase opoziční politik opět reagoval kriticky: „Vláda se chová ‚zodpovědně‘ tak, že chce kasu naplnit skrze důchody. To se mi nelíbí.“

Návrhy spojené se změnou mimořádné valorizace opozice kritizuje. Například bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) je označila za skandální, obdobně reagoval také Juchelka.

„Při valorizaci by měly podle posledního růstu inflace důchody průměrně vzrůst o zhruba 1 700 korun, to se naplnilo. Předpoklad byl 1 770 korun. Národní rozpočtová rada před měsíci říkala, aby si vláda udělala rezervu na mimořádné valorizace, to ale neudělala. A tak se snaží odpovědnost házet na nejzranitelnější – starobní důchodce,“ prohlásil Juchelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Experti: Víme, že bude hůř. Ceny budou růst dál, ČNB i vláda měly více brzdit

Zdůraznil, že vláda legitimní očekávání o navýšení důchodů nenaplnila. „I pro mě to je nemilá zpráva. Najednou vláda začne porušovat zákon, který před čtrnácti lety schválila vláda, v níž byla i KDU-ČSL. Zákon zafungoval jako pojistka, díky ní byl třikrát navýšen mimořádnou valorizací důchod všem. Najednou se ale z těchto věcí couvá,“ podotkl.

Ne vše je zalité sluncem

Proti takovým slovům se ministr ostře ohradil. „Žádný zákon porušovat nebudeme. Pokud Parlament udělá úpravu změny zákona, tak valorizace v červnu bude – budou naplněna legitimní očekávání a bude tak učiněno podle platné zákonné úpravy,“ mínil. Zároveň vysvětlil, že je nutné sledovat i další skupiny, nejen důchodce, a vyvažovat mezigenerační solidaritu.

„Je evidentní, že je zde výrazná část společnosti, jako rodiče s dětmi nebo samoživitelé, u nichž je situace složitější. Nemám zděděný bilion korun rezervy, který by mi předala minulá vláda. Mám tady úplně prázdnou státní kasu a na všechny mimořádné věci si musíme půjčit. Hledáme cestu, aby to pro lidi nebylo neúnosné a situaci zvládali. To je zodpovědná politika, byť není nejpopulárnější. Nemůžeme totiž říkat věci, které jsou zalité sluncem,“ pokračoval Jurečka.

Stavění důchodců proti jiným skupinám se zase nelíbilo Juchelkovi. „Důchodce si nemůže najít další dvě nebo tři práce, pokud pobírá starobní důchod a inflace je tak vysoká, že rostou náklady na potraviny, bydlení nebo energie. Pokud se vláda chtěla chovat odpovědně z hlediska rozpočtu, tak proč zrušila EET? Mohu takto pokračovat s dalšími věcmi. Vláda se chová ‚zodpovědně‘ v rámci rozpočtu jenom tak, že chce nyní kasu naplnit skrze důchodce, a to se mi nelíbí,“ uzavřel.

Samek: Vláda má řešit inflaci

Místopředseda ČMKOS Vít Samek ve vztahu k důchodové reformě podotkl, že se mu „líbí“, jak se všichni vždy pouštějí do problému, který není aktuální. „Ten hlavní problém, který má tato vláda řešit, je inflace. Tím mimochodem vyřeší následné valorizace. Má řešit inflaci, drahotu. Když tyto dvě věci vyřeší a překoná strukturální deficit, který ale sami vytvořili, tak se vůbec nebojím toho, že vláda nevyřeší i problémy důchodové reformy za posledních dvacet let,“ vzkázal.

Ekonom Petr Bartoň doplnil, že pokud se budou problémy řešit optikou inflace, tak by zvýšení věku odchodu do důchodu na 68 let vedlo ke snížení deficitu státního rozpočtu. „A právě ten významně přispívá k inflaci,“ zmínil. Dodal, že zvyšování odchodu do důchodu nás stejně jednou čeká. „Abychom něco mohli změnit, tak to stejně musíme oznámit už dnes. Nemůže se to týkat těch, co půjdou do důchodu zítra, ale budoucích penzistů. Je nutné říci, že se s tím v budoucnosti začne počítat,“ uvedl.

Tagy: