Jen kabelky? Šlachta kvůli průtahům Nagygate vystartoval proti „novinářským zmetkům“ i justici

bývalý elitní policista Robert Šlechta (Přísaha)

360° 13.6.2023

Za deset let kauzy Jany Nagyové a Petra Nečase jsem mluvil otevřeně, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý elitní policista Robert Šlachta (Přísaha). Zároveň ale podotkl, že novináři, kteří kauzu bagatelizují, jsou pro něj zmetci. Policie podle něj při zásahu odvedla dobrou práci. Za 30 let své praxe prý ale nezažil tolik divných rozhodnutí soudu.

„Myslím si, že za celou tu dobu jsem k tomu mluvil hodně otevřeně, nevyhýbal jsem se žádným novinářům. Možná jen některým, kteří tu kauzu zneužívají a bagatelizují, s těmi ani nemá smysl mluvit, protože si to stejně napíšou. Jsou to pro mě zmetci,“ uvedl Šlachta v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První odsouzený premiér v trestní kauze. Nečas dostal za křivé svědectví podmínku s pokutou

Podle něj se totiž někteří soustředí na část kauzy, která se týká darů pro Nagyovou, nyní Nečasovou. „Říkáte jenom kabelky. Já to budu docela vtipně glosovat, jenom vaše kabelky byly za deset milionů korun,“ podotkl Šlachta a zároveň zmínil i kritiku soudů. „Soudkyně řekla, že to není jenom selhání politiků, ale je to selhání i soudního systému,“ dodal.

Když tenkrát na Úřadu vlády zasahoval, tušil, že nepůjde o jednoduchou akci. „Dělali jsme dobrou práci a dělal bych ji úplně stejně znovu. Věděli jsme, že budeme mít velký problém, abychom to ustáli, protože jít na Úřad vlády a jít po milence pana premiéra nebylo úplně jednoduché,“ popsal Šlachta, který prý za 30 let své policejní praxe nezažil tolik divných rozhodnutí soudu.

Jako policisté prý zásah provedli správně. „Bylo na nás podáno asi 60 trestních oznámení, ale nedošlo k tomu, že by nás někdo z něčeho obvinil, že bychom udělali nějakou nezákonnost nebo něco podobného. Konali jsme, jak jsme měli,“ popsal Šlachta.

O tom, zda byl zásah odpovídající, mluvil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS také novinář Josef Klíma. „Kdyby nezasáhli tím způsobem, jakým zasáhli, tak by Nagyová mohla varovat jiné lidi, u kterých byl v té době už plánovaný zásah. Robert Šlachta pak zveřejnil video, které jasně dokazovalo, že policisté postupovali naprosto v mezích předpisů,“ uvedl Klíma.

Tagy: