Fiala mohl jednat dřív. Žaloba vykopává válečnou sekyru, vzkazuje budoucí vládě Havlíček

Petr Fiala a Karel Havlíček

Havlíček a právníci o kompetenční žalobě

Petr Fiala mohl své kandidáty na ministry konzultovat dříve, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vicepremiér v demisi Karel Havlíček (ANO). Podle něj by teď nastupující vláda nebyla v situaci, kdy řeší nevoli prezidenta Miloše Zemana jmenovat kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského a hrozí mu i kompetenční žalobou. Na výkladu Ústavy se ale v následující debatě neshodli ani experti.

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se sejde s prezidentem Milošem Zemanem v pondělí odpoledne. Zeman má za sebou schůzky s jednotlivými nominanty na ministry a už uvedl, že odmítne jmenovat kandidáta na šéfa diplomacie Jana Lipavského z Pirátů. Vládní koalice však za svým člověkem stojí. Pokud bude prezident stále proti, chystá nově vznikající kabinet kompetenční žalobu proti hlavě státu.

„Rozumím, že někdo má svůj návrh. Podle mě je to ale vždy o politickém kompromisu,“ zhodnotil aktuální politické dění vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy v demisi Karel Havlíček. „Kompetenční žaloba vykopává válečnou sekyru mezi vládou a prezidentem. Podle nás by tam měla být spolupráce,“ podotkl.

Havlíček v této souvislosti dodal, že kompromis mezi Zemanem a Fialou měl nastat daleko dříve. „Pan Fiala mohl některá jména konzultovat. Nepřísluší mi říkat, jestli je Lipavský špatný, nebo ne, ale není překvapením, že s ním má prezident problém. Možná, že kdyby se jednalo s předstihem, nemuseli bychom v této situaci být,“ vzkázal nastupující vládě.

A pokud tedy dojde na žalobu, kdo má větší šanci uspět? „Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů,“ zní druhý odstavec článku 68 Ústavy. Odborníci se ale na výkladu tohoto bodu neshodnou.

Kdo má odpovědnost za vládu?

„Předseda vlády navrhuje a prezident jmenuje. Je jasné, kdo má jaké pravomoci. Všechny komentáře a dlouhodobá praxe se přiklání k tomu, že je to předseda vlády, kdo disponuje vládou, ne prezident. Věc je jasná,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS advokát Ondřej Preuss. V případě kompetenční žaloby bude podle něj důležité vyjasnit aktuální situaci a zvýšit tlak na prezidenta, aby Ústavu dodržoval.

Jenže právník Pavel Hasenkopf to vidí přesně naopak. „Výklad, že prezident musí, je principiálně špatně. Tady se všem podsouvá, že patří k typickým znakům parlamentního systému, že premiér si určuje vládu. To je ale kancléřský systém,“ zdůraznil.

V roce 1993 byly podle Hasenkopfa posíleny pravomoci prezidenta. „Na rozdíl od minulosti si nemůže prezident jmenovat do Fialovy vlády třeba pana Mynáře. Musí vycházet z návrhu. Nemusí ale návrh přijmout a může si vyžádat jiný. Musel by být v Ústavě dovětek, že návrh prezident přijme, jako je tomu u demisí,“ pokračoval ve vysvětlování právník, který v případě podání kompetenční žaloby nabídl Hradu svůj odborný posudek.

„Argument je vadný, protože za první republiky se uplatňoval negativní parlamentarismus, což je něco jiného než pozitivní, který vyžaduje současná Ústava. Prezident Masaryk si opravdu vynutil širší roli prezidenta, ale od toho jsme po roce 1989 ustoupili. Nakonec ze systematického výkladu vyplývá, že to musí být předseda vlády, kdo má odpovědnost za vládu,“ oponoval Preuss a Hradu doporučil, aby raději využil služby jiného experta než Hasenkopfa.

Tagy: