Jestli nepůjdeš bojovat, znásilníme ti ženu. Čečenci výhrůžkami verbují občany do války

Čečenští bojovníci na východě Ukrajiny (29. 5. 2022)

Ukrajinci zveřejnili záběry sestřeleného ruského vrtulníku

Čečenské úřady se snaží podle nezávislého listu The Moscow Times přimět násilím občany Čečenska, aby šli bojovat do války na Ukrajině. Rekrutům se hrozí například tím, že pokud nepůjdou do války, někdo ublíží jejich rodině. Čečenci pak údajně některé lidi i unášejí a posléze vydírají jejich blízké.

Čečenci, respektive vojáci oddaní čečenskému vůdci Ramzanovi Kadyrovi, jsou ve válce na Ukrajině věrnými spojenci Ruska. S přibývajícími ztrátami ale Rusko i Čečensko řeší, jak volná místa na bitevním poli zalátat. Všeobecnou mobilizaci zatím nikdo nevyhlásil, úřady se přesto uchylují k děsivým praktikám.

List The Moscow Times informoval, že čečenské úřady lidi údajně nutí chodit do války. Rekruty zastrašují, vydírají a hrozí, že v případě neuposlechnutí budou mučit, unášet a znásilňovat jejich příbuzné.

Není přesně jasné, kolik mladých mužů čečenské úřady donutily tímto způsobem odejít do války. The Moscow Times píše o nejméně 50 lidech. Celkem se od začátku války do bojů na Ukrajině zapojilo nejméně 1 360 Čečenců.

Úřady v Čečensku se mají dopouštět únosů také potenciálních budoucích vojáků. V takovém případě posléze nutí muže, aby podepsali vojenský kontrakt. V opačném případě vydírají příbuzné a blízké.

Ne všichni Čečenci jsou proruští

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na sociálních sítích často mluví o odvaze a zapálení čečenských bojovníků na Ukrajině. V samotném Čečensku už to ale zřejmě vnímají jinak. Rodinní příslušníci padlých si stěžují, že nemohou uspořádat tradiční pohřeb, jelikož jim úřady sdělily, že by to vyvolalo příliš rozruchu.

Kromě Čečenců, kteří bojují na straně Rusů pod vlajkou Kadyrova, působí na Ukrajině také Čečenci, kteří bojují za autonomii Čečenska a odpoutání od sféry ruského vlivu. Takoví vojáci válčí na straně Ukrajiny a pomáhali například bránit hlavní město Kyjev.

Tagy: