Exploze jako ve filmu. Ukrajinci zveřejnili záběry sestřelení ruského vrtulníku

Ukrajinci sestřelili vrtulník u Mykolajivu.

Ukrajinci zveřejnili záběry sestřeleného ruského vrtulníku

Podle zpráv z posledních dnů se zdá, že Rusové plánují velký útok na Záporoží. Na základě satelitních snímků ukrajinské armády lze soudit, že do okolí tohoto města přesouvají velké množství vojenské techniky. Ukrajinci se však tomuto plánu snaží zabránit. Například ve čtvrtek sestřelili ruský transportně-bitevní vrtulník Mi-35M, který do Záporoží mířil z Doněcké oblasti.

Ukrajinci vrtulník sestřelili pomocí protiletadlového přenosného raketometu, pravděpodobně šlo o americký Stinger. Vzhledem k tomu, že Mi-35M letěl kousek nad zemí, stal se pro ukrajinské obránce snadnou kořistí. Krátce poté, co jej zasáhla raketa, se stroj poroučel k zemi. Poté vypukl mohutný požár.

Z transportně-bitevního vrtulníku, který je schopen přepravovat najednou až osm osob, nezbylo prakticky nic. K zásahu došlo u obce Rivnopil v Doněcké oblasti. Podle pluku Azov, který video zveřejnil, se posádka vrtulníku přesouvala k Záporoží. Zpráv o pohybech okupačních sil směrem k tomuto městu v posledních dnech přibývá.

„Početné ruské síly byly vidět na jihu Ukrajiny, zhruba 40 kilometrů od Záporoží. Myslím, že Rusové se budou snažit podél řeky Dněpr útočit právě na Záporoží. Jde o velmi důležité východoukrajinské město. Sídlí tam několik významných zbrojovek,“ sdělil už před týdnem bezpečnostní analytik Jiří Vojáček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zdá se, že Rusové pro dobytí Záporoží hodlají použít veškeré prostředky, které mají k dispozici. Naznačovat to měl i nedávný přesun 30 ruských tanků T-62 do okolí Vasylivky, tedy zhruba 35 kilometrů od Záporoží. Ukrajinci už několik těchto poměrně zastaralých strojů zničili.

Tanky T-62 byly na jižní Ukrajině poprvé spatřeny koncem května. Jejich výroba přitom začala již v 50. letech minulého století. Vzhledem k tomu, že už v první polovině 60. let nesplňovaly očekávání armády SSSR, velmi brzy je nahradily tanky T-64.

Tagy: