S Putinem musíme nadále mluvit, říká Scholz. Macron by jel i do Moskvy

Emmanuel Macron a Olaf Scholz

Válka na Ukrajině (16.6.2022 7:00)

Ruské jednotky se nadále soustřeďují na postup na Slavjansk a na to, aby plně ovládly Severodoněck. Rusko ohlásilo slovenským plynárnám SPP krácení dodávek plynu o polovinu. Ruský prezident Vladimir Putin v projevu v Petrohradu prohlásil, že skončil jednostranný světový řád, podřízený USA, které podle něj nemají povinnosti, jen posvátné zájmy. Ukrajinští vojáci u Hadího ostrova zasáhli ruskou loď, která převážela zbraně, munici i vojáky, uvedl gubernátor Oděské oblasti. Německý kancléř Olaf Scholz i Macron volají po nutnosti i nadále mluvit s Putinem. Francouzský prezident by prý klidně jel i do Moskvy.

Pokračují tvrdé boje na Donbasu. Ruské jednotky se soustřeďují především na postup na Slavjansk a na to, aby plně ovládly Severodoněck. Ukrajinci dál vzdorují v areálu tamního chemického závodu. Tam se nachází i zhruba 500 civilistů. Jejich evakuaci znemožňují boje mezi oběma armádami, uvedl tamní gubernátor.

Ukrajinské síly zasáhly raketami Harpoon ruský remorkér, který v Černém moři u Hadího ostrova převážel zbraně, munici a vojáky. Na sociálních sítích to gubernátor Oděské oblasti Maksym Marčenko. Podle něj jde o plavidlo Vasilij Bech.

Ukrajinští uživatelé sociálních sítí píší o výbuších v Charkově na východě Ukrajiny a v Oděse na jihu země. Předpokládají, že Rusové odpálili rakety na tato města, uvedl ruskojazyčný web BBC News. Připomněl, že letecký poplach byl vyhlášen po celém území státu.

Ruská strana oznámila slovenským plynárnám SPP krácení dodávek zemního plynu o polovinu, řekl na konferenci ITAPA 2022 generální ředitel SPP Richard Prokypčák. Nižší dodávky ruského plynu oproti plánu zaznamenaly SPP už dříve v tomto týdnu, nebyly ovšem tak výrazné.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevyloučil další telefonické hovory se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Budu s ním mluvit vždy, když to bude užitečné,“ uvedl. Zároveň dodal, že Francie udělá vše pro to, aby Ukrajina ve válce s Ruskem zvítězila.

Tagy: