Jestli nezavřeme školy? Slíbit můžu jen to, že jednou umřete, prohlásil Gazdík

Snahou ministerstva školství bude, aby se školy zavíraly jako poslední, ubezpečil rodiče ve Zprávách CNN Prima NEWS šéf resortu Petr Gazdík (STAN). Množí se totiž obavy, že nová varianta omikron bude vysoce nakažlivá, a vláda proto bude muset přistoupit k přísnějším restrikcím. Jak by v takovém případě postupoval, prý však předpovědět nedokáže. Řekl také, že ví, jak dostat do resortu školství více peněz a že by si přál zrušit státní maturitu ve stávající podobě.

Koalice (Spolu a PirSTAN), které spolu nyní tvoří vládu, už před volbami slibovaly, že nebudou zbytečně zavádět lockdowny. Konkrétně uzavírání škol bylo totiž Babišově vládě vytýkáno. České školy byly uzavřeny nejdéle v Evropě.

S ohledem na vývoj nové varianty omikron proto Gazdík nechce předpovídat, jak bude jeho ministerstvo postupovat. „Paní redaktorko, můžu vám slíbit, že jednou umřete a že musíte platit daně. Všechno ostatní vám slíbit nemohu,“ odpověděl na dotaz novinářky CNN Prima NEWS.

Dodal však, že právě proto, že český vzdělávací systém byl mezi těmi, které doplatily na covid nejvíce v Evropě, se tomu pokusí zamezit. „Naší snahou jako ministerstva školství bude, aby se školy zavíraly až jako poslední,“ avizoval.

Inovace ve školství

Pokud by k uzavření musel přistoupit, pak údajně pouze lokálně. „I kdyby mělo být otevřeno jen několik okrsků, pořád to za to stojí,“ sdělil Gazdík, který zároveň dodal, že by se nechtěl dopustit absurdit minulé vlády, která vyhlašovala protichůdná opatření.

Gazdík také nastínil vize resortu školství, které jsou uvedeny i v programovém prohlášení. Vláda vyzdvihuje jako hlavní cíle modernizaci vzdělávání a potřebu získat pro něj více peněz. „Počítá se s navyšováním peněz do školství, v budoucím období nám výrazně pomohou i evropské fondy. Jde o to, abychom je využili skutečně účelně. Dokonce část peněz, které se počítají do výdajů na armádu, můžeme použít na vzdělávání a vytváření nových vzdělávacích institucí, které budou spolupracovat s armádou nebo obranou. Možností je více, už jsme na nich začali pracovat,“ říká Gazdík.

Vláda v dokumentu avizuje také podporu vzdělávání znevýhodněných dětí, rozvoj digitalizace a spolupráce škol s firmami či změnu financování vysokých škol. Proti koaličnímu programu z dokumentu vypadl příslib zajištění srovnatelných podmínek pro soukromé a církevní školy. V souladu s koaličním programem Gazdík slibuje udržení platů pedagogů na 130 procentech průměrné mzdy, úpravy v učivu do konce roku 2023 nebo přípravu změn v přijímacích i maturitních zkouškách.

„Chtěl bych o tom vést diskusi. Pokud vše půjde dobře, tak v příštím roce bych rád představil konkrétní návrh. To bych si přál, ale také záleží na tom, kolik bude odpůrců, a jak jednání budou probíhat. Pro mě jě zásadní, abychom našli formu maturity, která zde bude příštích deset let beze změn. Vůbec nejhorší je, že se každý rok obsah maturity nebo její způsob mění. Musíme najít kompromis a také shodu s koaličními partnery. Včera jsem měl schůzku s premiérem Fialou, který naznačil, že by si přál, abychom tuto diskusi dovedli k nějakému závěru,“ dodal.

Tagy: