Rozhovor s cukrářkou Ivetou Fabešovou
Zlaté vejce, limetka, Rubikova kostka či ježek v kleci. Cukrářka Iveta Fabešová se svými dezerty slaví úspěchy po celé republice. Dobu covidovou využila k otevření nové pobočky ve Werichově vile. Jak sama přiznává, cukrařina nejde dělat podle toho, jak se vzbudíte. Vyžaduje velkou přesnost. „Cukrář je zkrátka chemik,“ uvedla ve vysílání pořadu Nový den na CNN Prima NEWS Fabešová.
„Cukrařina vyžaduje preciznost a cit pro detail. Během přípravy musíte dodržovat nejen množství ingrediencí, ale i přesné postupy. Cukrář je zkrátka chemik,“ uvedla cukrářka Iveta Fabešová.
U rozvodu jsem přišla o vše, říká cukrářka Fabešová. Věneček za dvacku podle ní neexistuje
Doba věnečků za 20 korun už měla skončit dávno. Nevěřím, že takový věneček například může obsahovat pravou vanilku. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to řekla cukrářka a autorka kuchařek Iveta Fabešová. Té se před rokem její sen o podnikání v gastronomii přetočil vzhůru nohama. Ale nyní už je pro ni situace jiná.
V době covidové fungovala Fabešová hlavně na e-shopu. Kontakt s lidmi jí velmi chyběl. „Gastronomie patří do on-linu, nikoliv do off-linu. Kontakt s lidmi je velmi důležitý a prostě úžasný. Doba covidová byla v tomto ohledu smutná. To, co patřilo na vitrínu, se najednou balilo do krabičky a častokrát dezerty rozvážel kurýr. Takže jsem ve finále neviděla ani výsledek a reakci lidí,“ popsala známá cukrářka.
Podle ní je jídlo hlavně o emocích. „Potřebujete vidět reakci zákazníků. Něco vytvoříte, někdo to ochutná a najednou uvidíte úsměv na tváři i to, že mu to chutnalo. To mi teda chybělo moc,“ doplnila.
V době covidové musela spoustu podnikatelů zavírat své provozovny. Fabiánová ale byla jednou z těch, která naopak novou pobočku otevřela. „V té pitomé době to bylo štěstí v neštěstí. Měla jsem čas, neplatila jsem v uvozovkách velké nájmy a fungovala v jednom malém prostoru. Využila jsem toho a připravila otevření Werichovy vily,“ popsala cukrářka.
S otevřením nové cukrárny vytvořila i nový dezert ježek v kleci. „Chtěla jsem vytvořit dezert, který bude souviset se starou Prahou a jediné, co mě napadlo, byl Foglar a ježek v kleci. Takže náš dezert vypadá jako hlavolam,“ vysvětlila a krátce popsala i přípravu.
„Hlavolam jsme rozřezali a odlili do silikonu, vytvořili jsme si k tomu blistrové formy. Celý základ je z čokolády a uvnitř je vanilková ganáž. Složit jednoho ježka mi trvá asi patnáct minut,“ uvedla Fabešová.
Zlaté vejce, limetka, Rubikova kostka či ježek v kleci. Cukrářka Iveta Fabešová se svými dezerty slaví po celé republice. Zdroj: CNN Prima NEWS
Zlaté vejce, limetka, Rubikova kostka či ježek v kleci. Cukrářka Iveta Fabešová se svými dezerty slaví po celé republice. Zdroj: CNN Prima NEWS