Vítězové a poražení senátních voleb: Fischer s Čunkem triumfovali, Hašek a Wagenknecht končí

Pavel Fischer a Lukáš Wagenknecht

Ivan Bartoš o špatném výsledku Pirátů

Senátorské posty již v prvním kole obhájili mimo jiné Pavel Fischer (TOP 09) s Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). Fischer dokonce odskočil od druhého kandidáta v pořadí o více než 7 000 hlasů. Do dalšího kola voleb postoupil například místopředseda horní komory Jiří Drahoš (STAN). Naopak volební neúspěch Pirátů potvrdil svým výsledkem dosavadní senátor Lukáš Wagenknecht. Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek (za TOP 09) ve svém obvodě v Benešově skončil až třetí a do Valdštejnského paláce se rovněž nepodívá. Smíšené pocity neskrýval lídr Přísahy Robert Šlachta.

Fischer ve svém obvodu na Praze 12 dostal přes 15 tisíc hlasů, téměř dvakrát více než druhý kandidát v pořadí. Díky zisku více než 50 procent hlasů se znovu pohodlně probojoval do horní parlamentní komory. „Musím říci, že jsem nečekal takový výsledek. Je to pro mě obrovská zpráva. Chtěl bych všem, kdo přišli k volbám, poděkovat za důvěru,“ sdělil Fischer.

ČTĚTE DÁLE: ANO drtivě vyhrálo volby. Jižní Čechy ovládl rebel ODS, slaví i Grolich

Pavel Fischer ve svém obvodu porazil například Borise Šťastného (Motoristé), který se mohl těšit z podpory bývalého prezidenta Miloše Zemana. Na síti X jako jedna z prvních Fischerovi pogratulovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jsem moc ráda, že jsme tak výraznou osobnost navrhli a těším se na pokračování skvělé práce v Senátu,“ uvedla.

Také senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek bude pokračovat v senátorském křesle i v následujících šesti letech. Společně s dalším úspěšným obhájcem mandátu, starostou Bohumína Petrem Víchou (SOCDEM), působí v Senátu již od roku 2006.

V prvním kole si senátorský post nově zajistili bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a starosta městského obvodu Ostrava – Jih Martin Bednář (ANO).

Druhé kolo čeká za týden například současného místopředsedu horní komory Jiřího Drahoše (STAN). Následující pátek a sobota rovněž rozhodnou o senátní budoucnosti třeba Josefa Svobody, Heleny Válkové (oba ANO) či Roberta Šlachty (Přísaha).

Pro posledně jmenovaného by jeho osobní úspěch v senátních volbách byl podle jeho slov pouze malou útěchou. Lídr hnutí Přísaha na sobotní tiskové konferenci neskrýval po sečtení všech hlasů zklamání. Jak senátní, tak krajské volby nedopadly zcela podle představ strany. „Začínali jsme na nule a s nulou jsme skončili. To očekávání bylo zejména na jižní Moravě. Jak jsme dopadli? Nedopadli, budeme to analyzovat. Počty hlasů, jestli jsme měli lépe složit kandidátky, jestli jsme měli správné kandidáty. Víme, že nemáme úplně viditelné lidi, kteří jsou známí všude,“ uvedl Šlachta. „Jsem předseda hnutí a je pro mne důležitější výsledek celého hnutí,“ dodal někdejší elitní policejní detektiv.

O podporu Šlachtovy Přísahy se v senátních volbách opíral i režisér filmové série Bastardi Tomáš Magnusek (TMS). Ani on nakonec ve volbách neuspěl.

Gólman Dominik Hašek skončil třetí

V Benešově se musela před svými politickými soky sklonit hokejová legenda Dominik Hašek (za TOP 09). Hašek skončil třetí za Helenou Válkovou (ANO) a Zdeňkem Hrabou (nestraník za ODS). Na kandidaturu se sportovní ikona podle svých slov připravovala již od jara. „Samozřejmě chci být tím nejlepším senátorem. Ale nejdříve musím udělat ten první krok,“ přiblížil v květnu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Olympijský vítěz z Nagana se tentokrát senátorem nestane.

Neslavně skončily senátní volby i pro senátora Pirátů Lukáše Wagenknechta. Ve svém pražském obvodu post neobhájil, když ho předběhli Vladimíra Ludková (ODS) a Zdeněk Kučera (ANO). Wagenknecht tím podtrhl celkový neúspěch Pirátů v krajských a senátních volbách. „Mrzí mě, že Lukáš Wagenknecht neuspěl,“ nechal se na povolební tiskové konferenci slyšet předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Do Senátu se nevrátí ani bývalý dlouholetý primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS), kterého porazili Igor Karen (ANO) a Ondřej Lochman (STAN). Nwelati v posledních týdnech musel čelit kritice ohledně svého problematického majetkového přiznání. Politik ho dlouhé roky odmítal zveřejnit, přestože mu to ukládá zákon. Dosluhující senátor se obhajoval tím, že kvůli nestabilní politické a společenské situaci v Sýrii (rodiště jeho otce) neměl možnost spolehlivě zjistit rozsah svých majetků v zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedělejme, že se nic nestalo, varuje ODS vítěz voleb Kuba. Za vládou musí být vidět výsledky

Tagy: