Kolony na hranicích, vedro a narvané pláže. Jak v Chorvatsku uniknout davům?

Pláž plná lidí v Chorvatsku

V Chorvatsku definitivně začala sezóna

Kilometrové kolony na hranicích a tropická vedra. V Chorvatsku definitivně začala sezóna. V Dalmácii se teplota vyšplhala až na 37 stupňů. Statisícové davy obsadily pláže. Přesto se dají v Chorvatsku najít místa, na kterých nikdo není. Náš reportér Patrik Kaizr je našel za vás.

Rabac na Istriji. Přeplněné pláže. Doslova tělo na tělo. Pro některé ne úplně vytoužená dovolená. Jen o dvacet kilometrů dál přitom můžete najet na trajekt a zhruba za 600 korun vás převeze na ostrov Cres. Jana z Prahy tam s rodinou jezdí několik let. A neměnila by.

„Je tam daleko méně turistů a snad se na mě nebude nikdo zlobit – i méně Čechů. Pláže jsou prázdné, jsou tam nádherná místa a ubytování víc na samotě,“ říká.

Dovolená na ostrově má své výhody, ale i nevýhody. Třeba do obchodu s potravinami jsou to někdy i desítky kilometrů. „Ale i to se oproti minulým letům trochu zlepšuje. Řekla bych, že je to malinko lepší,“ dodává Jana.

Místa, na která nikdo nechodí

Odměnou jsou ale divoké pláže, nádherná příroda a romantická zákoutí. A hlavně méně lidí. A i my jsme vlastně po několika minutách našli téměř opuštěné pláže. Pokud se jen trochu zbavíte pohodlnosti, můžete najít taková místa jako pláž, na které je jen jeden člověk.

„V Rabacu je hlava na hlavě. Tady máme sice taky pláž, kde jsou lidé. Ale kus pěšky nebo lodí jsou další dvě místa, kam skoro nikdo nechodí,“ říká Luka, obyvatel Beli.

Luka a jeho rodiče vlastní malý autokemp. Tady si turisté, kterých je tu na rozdíl od pobřeží opravdu minimum, přijdou na své. „Je tu mnoho výhod. Děti nejsou ve městě. Mají tady přírodu, mohou si tu hrát. Je tu les, moře a hory,“ zmiňuje.

Ticho a klid, který ruší jen cikády a občas výskot dětí ve vlnách. Cena za ubytování je stejná jako na pobřeží.

Tagy: