Chorvatsko tíží nadměrná drahota. Ve hře je zavedení přídělového systému jako za války

Chorvatsko nabízí celou řadu turistického vyžití.

Chorvatsko už není levná dovolená

V Chorvatsku je draho, hlásí turisté z Česka. Rostou nejen ceny potravin a nápojů, úřady bojují také se zdražováním pohonných hmot. Vláda se tak rozhodla jejich ceny na krátkou dobu zastropovat, jenže teď musí rozhodnout, jak bude postupovat dál. Ve hře jsou i speciální vouchery.

Ke konci června chorvatská vláda rozhodla o zastropování cen pohonných hmot. „Litr naturalu zde stojí v přepočtu 44,50 korun a litr nafty lehce přes 40 korun. Omezení ale platí jen pro stanice mimo dálnice, tam je cena stejná jako v Česku,“ popsal z Chorvatska reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Jenže první zastropování končí v úterý a do té doby musí vláda rozhodnout, jak bude v boji s inflací pokračovat. Pokud by benzin znovu nezastropovala, přišlo by najednou skokové zdražení o 3 až 4 koruny na litr. V jednání je tak další řešení.

„Uvažuje se, že každá rodina dostane vouchery. Platilo by se lístkovým systémem jako za druhé světové války. Vláda bude dál přemýšlet a do úterý rozhodne,“ dodal Kaizr.

Zdražování se ale samozřejmě netýká jen pohonných hmot. Pohyb cen poznáte na obyčejném trhu ve městě mimo turistické lokality. Pan Ivan prodává svou zeleninu už desítky let. Před rokem stálo kilo rajčat 12 kun, tedy asi 40 korun. Letos je kilo o 12 korun dražší. „Cena šla nahoru, ale není to nic strašného,“ říká šmířlivě Ivan. Souhlasí s ním i další prodejkyně zeleniny Lena.

Venku před tržnicí pan Josip nabízí domácí med a broskve. Prý musí, protože je všechno dražší a on si tak přivydělává k důchodu. „Platy a důchody zůstaly stejné, ale ceny rostou po celém světě. Je krize,“ stěžuje si.

Přijede téměř milion Čechů

Až o 20 % podražily v Chorvatsku i potraviny v obchodech. Nahoru šly také ceny v restauracích – řízek stojí skoro 300 korun, saláty v průměru 270. Za oběd či večeři se čtyřčlenná rodina pod tisíc korun nedostane.

„Je tam rozdíl oproti minulému roku. Podle mě o 20 až 30 %,“ odhaduje turistka Jana ze Zlína. „Byli jsme zde před dvěma lety a je to tedy radikální rozdíl. Pamatuji si pivo na pláži za 17 kun, teď chtějí 30,“ popisuje dovolenkář Honza z Brna.

Oba respondenti se ale shodují, že kvůli drahotě si dovolenou kazit nebudou a rozhodně si s sebou nepřivezli levné jídlo. To potvrzuje i majitel restaurace Richard, hanlivé označení „paštikáři“ nemá rád.

„Češi budou vždy chodit do restaurací. Není pravda, že si sem Češi vozí jídlo sami. To dělají Němci, Italové nebo Rakušané,“ srovnává Richard chování turistů z jednotlivých zemí. I přes inflaci a rostoucí ceny ale čeká Chorvatsko rekordní sezónu. Vždyť jen Čechů má přijet téměř 900 tisíc.

Tagy: